kamp za prstenovanje ptica

Maja: Želim naučiti promatrati ptice u prirodi

25.09.2020.
u 20:03

U Hutovu blatu počeo je drugi kamp za prstenovanje ptica u BiH, uopće drugi na kojem se ptice prstenuju oznakom iz BiH. Voditelj kampa je Nenad Spremo, srbijanski prstenovač iz Apatina.

- Kamp je počeo uspješno. Imamo jednu mladu ekipu koje se obrazuje za buduće prstenovače, ja sam tu kao edukator. Dvoje od njih bilo je i lani, usavršavaju se, ja se nadam da će uskoro moći biti i samostalni prstenovači ako to budu željeli - kaže Spremo, piše Večernji list BiH.  

Među sudionicima je i troje mladih studenata biologije. - Prošle sam godine stekao predivan dojam o svemu ovome, volim biti i raditi u prirodi, volim ptice, sve to dovelo me i ove godine na isto mjesto - kaže Roberto Vidić, student iz Međugorja.

- Kao studentica biologije zainteresirana sam za ptice, pa sam poželjela naučiti kako izgleda promatranje ptica u prirodi i njihovo prstenovanje. Prvi dojam – jako je lijepo, informativno i edukativno - kaže Maja Bajić iz Banje Luke dok Josipa Stipić iz Posušja ističe: - Iako je dosta zahtjevno, volim sudjelovati na kampu, bila sam i prošle godine. Volim životinje, samim time i ptice i tako da uživam u terenskom radu. Ovo iskustvo za mene je definitivno dragocjeno i poučno. Preporučila bih svima koji vole životinje, pogotovo ptice, da sudjeluju - kaže Josipa.

Zanimljivo, Bosna i Hercegovina tek prošle godine dobila je svoju oznaku za prstenovanje ptica. Čak je i ta tema niz godina bila predmet sporenja. - Godinama su Beograd i Zagreb prstenovanjem pokrivali područje BiH, mi smo tek od lani od EURING-a, Europske prstenovačke unije, dobili dozvolu - kaže Josip Vekić, voditelj Službe zaštite Parka prirode Hutovo blato i Udruge Čaplja.

Organizatori kampa su Ornitološka udruga “Naše ptice” iz Sarajeva, JP Park prirode Hutovo blato, Ekološka udruga Čaplja iz Čapljine, uz financijsku podršku Grada Čapljine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije