Zločini mudžahedina

Mahmuljin uhićen, nema pravde za ubijene Hrvate 1. 2.

09.12.2015.
u 07:00

Prve zločine mudžahedini su u središnjoj Bosni počinili u travnju 1993., prije izbijanja rata između hrvatske i bošnjačke strane

Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Sakib Mahmuljin uhićen je jučer u Sarajevu zbog zločina koje su tijekom rata nad zarobljenim Srbima počinili mudžahedini, među kojima su i ritualna ubojstva, na što se svijet zgraža posljednjih godina, s identičnim prizorima obezglavljivanja objavljenim iz Sirije i Iraka, piše Večernji list BiH. Mahmuljin, koji je bio i poslijeratni zamjenik ministra obrane FBiH, tijekom rata obnašao je dužnost zapovjednika 3. korpusa Armije BiH u čijem je sastavu djelovala i postrojba "El Mudžahid" sastavljena mahom od dragovoljaca iz islamskih zemalja. Pripadnici te postrojbe počinili su cijeli niz teških ratnih zločina, uključujući i ritualna ubojstva zarobljenika poput odsijecanja glava, a istragu o tome pokrenuo je još Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji ju je naknadno prepustio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Zločin u Vozući

Tereti ga se za zločine počinjene u razdoblju od srpnja do listopada 1995. tijekom izvođenja ofenzivnih borbenih djelovanja postrojbi 3. korpusa Armije BiH na širem području Vozuće, na planini Ozren, u kojima je sudjelovala i postrojba "El Mudžahid".

Hrvati čekaju

Ovom optužnicom, međutim, nisu obuhvaćeni zločini nad Hrvatima koje su počinili "sveti ratnici", od kojih su se brojni priključili redovima terorističkih organizacija Al-Kaide, Nusra fronta i ISIL-a ili su, pak, ostali u BiH širiti radikalnu ideologiju. 
Prvi zločin mudžahedina počinjen je u travničkom selu Miletići 24. travnja 1993. godine kada je pet Hrvata zadavljeno lancima, jednom su izvađene oči, a zločinci su skupljali krv i potom tjerali one koji su još bili živi da je piju, navodi u knjizi "Zločin s pečatom" Ivica Mlivončić.

Stravične zločine mudžahedini su počinili 8. lipnja 1993. u travničkom selu Čukle. O tomu u poslijeratnom vremenu svjedoči Tomislav Rajić koji je u ratu bio član Zapovjedništva i načelnik Stožera brigade HVO-a "Travnička". On ističe razmjere zločinačkoga pohoda Armije BiH. Sredinom 1995. godine, 9. i 12. srpnja, u Čuklama, Brajkovićima i Podovima ekshumirano je 15 tijela ubijenih Hrvata. Među njima bilo je i tijelo Pere Matkovića, ali obezglavljeno, te tijelo šesnaestogodišnjeg Sreće Marijanovića čija je odrubljena glava bila pokopana s njegovim tijelom na prsima.

Za sada su ovi i brojni drugi zločini mudžahedina ostali nekažnjeni. Uhićenje generala Mahmuljina osudio je SDA iz kojeg su istaknuli kako je broj zločina "branitelja" i agresora neusporediv te su naveli kako "vjeruju u nevinost generala Mahmuljina". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?