Zeničko-dobojska županija poznata po šumama i prirodi, zaštićeno samo 1% njezine površine

Maglaj, Zavidovići i Žepče: Tri grada u projektu tri parka prirode u ZDŽ-u

storyeditor/2024-02-20/tajan.jpg
21.02.2024.
u 15:02

Borba za zaštitu prirode u BiH, u vrijeme utrke za što bržim i učinkovitijim iskorištavanjem njezinih bogatstava, godinama povezuje ekološke aktiviste s jednim ciljem. Iako bi to trebala raditi vlast, oni istražuju prirodu radi povećanja broja zaštićenih područja. Tako je završen projekt u Zeničko-dobojskoj županiji pod nazivom "Tri grada - tri parka prirode" uz pomoć Europske unije.

Endemične vrste

Iako je Zeničko-dobojska županija poznata po šumama i prirodi, jedan posto nje je zaštićeno, točnije samo park Tajan. Zbog toga ekoaktivisti kroz različite kampove i ekspedicije, uz mnoge domaće i strane stručnjake, istražuju, identificiraju i prave popis razloga zbog kojih bi se pojedina područja trebala staviti pod zaštitu.

- Trenutačno radimo na zaštiti pet, odnosno sedam područja na kojima vršimo istraživanja. Partnerima i donatorima zahvaljujemo jer bez te podrške ne bismo mogli realizirati sve što smo uspjeli - kaže Davor Šupuković iz Udruge građana "Fojničani", Maglaj. Endemične vrste flore i faune triju gradova, Maglaja, Zavidovića i Žepča, iznjedrile su projekt "Tri grada - tri parka prirode" uz pomoć Europske unije. U maglajskoj špilji Mokra Megara pronađene su endemske vrste golemaša te gotovo zaboravljene vrste šišmiša. S druge strane, u Žepču tijekom istraživanja Matrinskog visa i okoline zabilježeno je 19 endemičnih vrsta biljaka i značajne vrste gljiva, od kojih su neke novootkrivene u BiH, a potencijalno nove i za znanost. - Postoji neka potencijalna nova vrsta, novi takson za floru orhideja u BiH, pa vidjet ćemo, obradit ćemo ovaj materijal i zašto su samonikle orhideje drugačije od drugih, ugrožene, zaštićene, osobito u ostatku Europe - ističe Elvedin Šabanović, doktor prirodnih znanosti. Veliki dio vrsta pronašli su studenti, sudionici kampova organiziranih u sklopu projekta. Mnogima je ovo tada bila odskočna daska u stručnom usavršavanju za određenu oblast. - Završio sam srednju medicinsku i htio sam ići na humanu genetiku itd., ali onda sam kroz kampove spoznao to nešto što sam kao i dijete htio, baviti se životinjama. Iako je Bosna i Hercegovina mala, sve je uvijek značajno istraživati. Općenito, BiH je slabo istražena, osobito u ovoj oblasti - kaže Vojo Milanović, sudionik kampa iz Sarajeva, istraživač šišmiša. - Stvarno dobra stvar za studente kako bi se upoznali s različitim načelima rada na terenu, kako bismo osposobili studente da jedan dan pokupe određena znanja s ovakvih događanja, da mogu to primijeniti u svakodnevnom životu, u svom daljnjem znanstveno-istraživačkom radu - ističe Lejla Mujakić, sudionica kampa iz Tuzle. Kako u borbi ekologije i ekonomije sve češće prevagne ekonomija tako nemamo ni čiste rijeke ni zraka, a ni staništa – poručuju stručnjaci. - Naše zdravlje ovisi o dobrom zdravlju prirode koja nas okružuje, o prirodnim dobrima i resursima koje koristimo. Kad to shvatimo, ići ćemo u smjeru jače, brže i bolje - naglašava Elvedin Šabanović.

Poziv vlastima

Kako je projekt "Tri grada - tri parka prirode" misiju priveo kraju, ukazao što sve imamo i napravio potrebnu dokumentaciju, poručuju – sada je na vlastima da to prepoznaju i adekvatno zaštite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije