analitičar Krešimir Macan

Macan: Politika prema BiH ostaje ista

18.04.2024.
u 20:34

- Najbitnija stvar na izborima u Hrvatskoj je da zbog velike izlaznosti, koju je dijelom ponukao i predsjednik Zoran Milanović, rezultati ne mogu biti upitni - izjavio je u razgovoru za Fenu hrvatski politički analitičar Krešimir Macan. Kako je rekao, hrvatski građani su glasali, i to u "nevjerojatnom broju". To daje i legitimitet rezultatu HDZ-a i podršku za njihov treći uzastopni mandat. Ta visoka izlaznost daje potvrdu i strankama oporbe da su njihove tvrdnje o korupciji pale na plodno tlo kod birača.

Dakle, smatra on, Hrvatska se na ovim izborima polarizirala. Da nije bilo aktivnosti predsjednika Milanovića, kampanja bi bila jako predvidiva. On je, de facto, učinio da su svi koji su prošli u Sabor "pobjednici" ovih izbora jer su osigurali svoje pozicije, uključujući i SDP. Tako da, bez obzira na to što se u ovom trenutku čini da HDZ ima više opcija, imaju dva puta kojima može slagati većinsku Vladu, a vidimo najave da bi to moglo biti vrlo brzo. Milanović je ipak kroz svoju priču doveo i sebe u poziciju da postoji opcija da se dođe do 76 mandata ako bi okupio sve mandate na ljevici.

- Sada je na političarima da se dogovore. Izbori neće biti proglašeni neustavnima. Milanović je grubo krenuo, ali je shvatio da mu je to kontraproduktivno pa je ipak morao u konačnici "omekšati" svoju retoriku i povući se iz kampanje u skladu s upozorenjem Ustavnog suda, tako da je i to utjecalo na rezultat - kaže Macan.

Kaže da kada kao hrvatski građanin i analitičar gleda što se sve događalo, zadovoljan je jer je na izborima pokazana vrlo visoka razina profesionalnosti i poštovanja zakona i institucija te su na kraju izbori odrađeni vrlo korektno, gotovo bez ikakvog prigovora. Upitan za komentar o odnosu prema BiH nove Vlade koju bi formirao HDZ ili eventualno Milanović, Macan kaže da, što se tiče glavnih točaka hrvatske politike prema BiH, to je apsolutna podrška za EU i NATO integracije, tako da tu ne bi bilo razlike tko god bio na vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?