OPORAVLJA SE

Lupino deset dana ležao na covid-odjelu: Tko zna što bi bilo da se nisam cijepio

17.11.2021.
u 14:35

Stephan Lupino deset je dana proveo na bolničkom liječenju u KB-u Dubrava nakon zaraze koronavirusom. 

"Nakon sedam dana sam mislio da ću moći van iz bolnice, ali stanje se tad pogoršalo pa sam morao ostati još tri dana. Četiri dana sam bio na kisiku. Liječnici su mi rekli da tko zna što bi bilo da se nisam cijepio", kaže Lupino koji je trenutno na kućnoj njezi te apelira na sve da se cijepe.

On se cijepio prije sedam mjeseci AstraZenecom.

"Ja sam fit cijelog života, to svi znaju, ali korona me slomila u samo par dana. Krvna slika je izgledala strašno, unatoč mom zdravom načinu života. Dvojica iz moje sobe su preminula... I dok sam bio u bolnici. ja sam pokušavao pomagati i onima oko sebe, pomagao sam im s jelom i ostalim, takav sam, nemirnog sam duha pa ne mogu samo ležati", prepričava za Index.

Ne zna gdje se zarazio, kaže. "Ja sam se cijelo vrijeme jako pazio, nosio sam masku, čak i rukavice na izložbama", priča.

Ne može dovoljno iskazati svoje divljenje medicinskom osoblju, kaže. "Kako je to težak posao i kako se namuče ti ljudi... Oni su zbilja heroji", naglašava i dodaje da ne može shvatiti prosvjede protiv mjera i antivaksere.

"Boli me što neki biskupi nisu podržali mjere i cijepljenje. Ja podržavam sva ova nastojanja vlasti da spriječe širenje virusa, samo me boli što neki političari vuku konce na svoju stranu. Svima onima koji se protive mjerama i cijepljenju bih poručio da odu u Dubravu ili u bilo koju bolnicu volontirati na nekoliko sati, pa da vide o čemu se tu radi i što se sve događa. Sve ovo što se trenutno kod nas događa je veoma balkanski i malograđanski. Cijepite se ljudi", poručuje.

"Čak je i papa Franjo preporučio cijepljenje, pa i u Bibliji se spominje karantena... I ja sam katolik i vjernik, pogotovo zato ne mogu shvatiti protivljenje mjerama i cjepivu", dodaje Lupino i podsjeća na svoje djelo Planet Apocalypse iz serijala Planet Fire koje ga sad uvelike podsjeća na ovo što se događa u svijetu.

To njegovo djelo "prikazuje stanje u kojem se naš planet našao, uništen od čovjeka, prirodnih katastrofa i virusom", zaključio je Andrew Hemingway, poznati profesor s Oxforda.

Lupino još uvijek osjeća posljedice koronavirusa.

"Imam noćne more, kao neki covid-PTSP, budim se kroz noć od iscrpljenosti i od stresa koji sam prošao", priča.

Ipak, naglašava, to ga neće spriječiti da prisustvuje otvaranju svoje izložbe koja će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu biti otvorena 19. studenoga. "Ići ću tamo, makar kratko, pazit ću se, ali moram biti tamo zbog te djece kojoj sam posvetio izložbu", kaže Lupino koji je izložbu posvetio udruzi Sunce koja okuplja djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?