Luksuzni italijanski modni brendovi pod istragom zbog izrabljivanja radnika

12.06.2024.
u 17:45

Italijanski tužitelji otvorili su istragu o mogućem izrabljivanju radnika u opskrbnim lancima desetak modnih brendova, rekao je Reutersu dobro upućen izvor, signaliziravši nastavak provjera potencijalno nezakonitih uslova rada koje su rezultirale imenovanjem posebnog upravitelja u ogranku fracuskog modnog diva LVMH.

U ponedjeljak je sud u Milanu imenovao posebnog upravitelja u proizvođaču torbica marke Dior u vlasništvu francuskog LVMH-a nakon što je istraga otkrila nezakonite uslove rada u četiri njegova dobavljača.

Nakon inspekcija na terenu i provjera podataka o potrošnji električne energije tužitelji su zaključili da su radnici radili prekovremeno, često dugo u noć i za vrijeme praznika. Neki su noćili u objektima u kojima su radili, nisu imali redovne ugovore, a dvoje ih je ilegalno uselilo u Italiju.

U aprilu je sud poduzeo slične mjere i u kompaniji u vlasništvu italijanskog modnog dizajnera Giorgia Armanija, na temelju optužbe da je “kazneno odgovorna za propuste” u nadzoru dobavljača.

Iz Armani Groupa rekli su tada da su uvijek nastojali “minimizirati zlopupotrebe u opskrbnom lancu”.

Francuski div LVMH odbio je u ponedjeljak komentarisati odluku milanskog suda.

Milanski tužitelji i italijanska policija istražuju i male proizvođače koji opskrbljuju desetak drugih brendova, rekao je izvor za Reuters, ne navodeći pojedinosti jer su informacije povjerljive.

Cilj imenovanja posebnog savjetnika je dati vremena podružnicama modnih brendova da otklone probleme u opskrbnom lancu, nastavljajući s proizvodnjom.

Pod istragom nisu ni LVMH niti Armani već dobavljači, pokazuju kopije sudskih odluka u koje je Reuters imao uvid.

Made in Italy

Milanski tužitelji posljednjih desetak godina provode istrage u kompanijama koje posreduju u zapošljavanju, sumnjajući da nezakonito zapošljavaju radnike i izbjegavaju plaćanje poreza i socijalnih i penzionih doprinosa kako bi smanjile troškove usluga.

Na meti su istraga uglavnom bili sektori logistike, transporta i usluga čišćenja, zbog prakse zapošljavanja radnika uz posredovanje agencija koje bi iskrsnule da bi im se za nekoliko godina izgubio svaki trag.

Fokus se potom prebacio na modni sektor, u kojem su ovogodišnje istrage razotkrile slične probleme.

Otprilika polovina svjetske luksuzne robe proizvodi se u Italiji, izračunala je konsultantska kuća Bain, a model uključuje hiljade malih proizvođača koji opskrbljuju velike brendove i zauzvrat stječu pravo da na svojim proizvodima istaknu cijenjenu oznaku ‘Made in Italy’.

Najnovija milanska istraga pokazala je da je mali proizvođač Dioru za izradu torbice zaračunavao samo 53 eura, a modna kuća potom ju je prodavala u trgovinama po cijeni od 2.600 eura.

Prema italijanskom zakonu, brendovi koji proizvodnju prepuštaju vanjskim dobavljačima preuzimaju obavezu provjere uslova rada. Suci su dosada samo istraživali moguće izrabljivanje radnika u dobavljačima, ali milanski tužitelji iskoristili su odredbu u zakonu koja im omogućava i imenovanje posebnog upravitelja, napominje Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?