Lucija: Očekujem malo pravice za ubojstvo supruga Marka Mišića

14.02.2024.
u 14:11

Pred Osnovnim sudom u Modriči počelo je suđenje maloljetnom optuženiku za ubojstvo Marka Mišića, hrvatskoga povratnika u mjestu Brezici kod Dervente, kojega su dvojica nasilnika teško pretukla nedaleko od njegove obiteljske kuće sredinom listopada prošle godine. Na suđenju su najprije izneseni navodi optužnice, što su pozdravili predstavnici oštećenih i njihov pravni zastupnik s vjerom kako će se cijeli slučaj rasvijetliti do kraja. - Zadovoljna sam početkom suđenja. Vjeru ulijeva način na koji sutkinja vodi proces. Nadam se da će na kraju biti barem malo pravice za ubojstvo moga Marka - rekla je jučer za Večernjak supruga ubijenoga Hrvata Lucija Mišić. Dodala je kako bi ona trebala svjedočiti u nastavku sudskog postupka koji je zakazan za 26. veljače. Za ubojstvo 68-godišnjeg Marka Mišića optužen je Milan Ćulibrk kojemu će se pak suditi pred Okružnim sudom u Doboju. Tijekom glavne rasprave za maloljetnika upućena je snažna kritika njegovim roditeljima te su pozvani da pomognu u rasvjetljavanju slučaja teškoga ubojstva, čime bi najviše pomogli i svome sinu. Najprije teško premlaćivanje, a onda i smrt hrvatskoga povratnika Marka Mišića izazvali su veliku uznemirenost Hrvata na području Republike Srpske. Pravni zastupnik obitelji Mišić odvjetnik Mustafa Alić objasnio je kako ne može otkriti detalje vezane uz sudski proces koji se vodi protiv maloljetnika kojemu je po zakonu maksimalno zaprijećena kazna zatvora od pet godina.

Alić zadovoljan

- U konkretnom slučaju Tužiteljstvo je bilo učinkovito te je podnijelo optužni prijedlog protiv maloljetnika u razmjerno krakom roku, a optužni akt potkrijepljen je svim relevantnim dokazima - rekao je odvjetnik Alić. Objasnio je kako su na prošlom ročištu saslušani svjedoci, dok se iskazi vještaka očekuju na sljedećoj raspravi. - Očekujemo pravednu presudu - rekao je. Objasnio je kako će se pak pred Okružnim sudom u Doboju voditi sudski proces protiv Milana Ćulibrka kojemu prijeti maksimalno 20 godina zatvora. Za 26. veljače 2026. zakazana je predraspravna rasprava na kojoj će se utvrditi dinamika vođenja kaznenog postupka. - Ovaj slučaj treba izazvati posebnu pozornost jer je riječ o povratnicima u Republiku Srpsku. Dogodio se u trenutku nelegalne sječe šume koja je u vlasništvu Hrvata. Oni su lakomisleno smatrali da to mogu raditi, a da ih nitko ne opazi ili reagira - rekao je odvjetnik. Pozvao je vlasti Republike Srpske da se "prava povratnika u RS-u i njihove pritužbe ozbiljnije shvaćaju kako bi se izbjegli ovakvi scenariji". Marko Mišić teško je stradao 12. listopada prošle godine u mjestu Brezici kod Dervente dok je pokušavao spriječiti kradljivce da kradu drva iz njegove šume. Nakon mjesec dana preminuo je u bolnici u Slavonskom Brodu. Mišića su napala dvojica nasilnika i pretukla na obiteljskom imanju nedaleko od Dervente na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Policija ih je uhitila nedugo nakon napada. Tijekom napada 68-godišnjem Marku nanesene su teške ozljede zbog kojih je bio smješten na Odjel intenzivne njege u bolnici u Slavonskom Brodu. U napadu je pokojni Mišić zadobio ozljede glave, prsnog koša, a ozlijeđena su mu i pluća, slomljena rebra. Sve zbog onog na što mještani, povratnici prije svega, godinama upozoravaju - šumokradica s kojima nadležni nikako da se obračunaju, a koji najčešće napadaju imovinu povratnika kojih je tu vrlo malo.

Vratio se 2008.

Marko Mišić se sa suprugom vratio u mjesto Brezici kod Dervente 2008. godine. Bio je među prvima koji su se vratili nakon rata u to mjesto. Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić tim je povodom uputila na potrebu da se napadi na povratnike tretiraju s posebnom pozornošću i ažurnošću u tužiteljstvima. Upravo izostanak reakcije pravosudnih tijela ohrabruje napadače na povratnike. - Tužiteljstvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije... Da su navrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima - kazala je tada zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice. Brojni su osudili taj napad, a solidarnost s obitelji izrazio je i vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić. Hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić osudio je ovo nasilje i najavio poduzimanje mjera. - Želim izraziti nadu da je ovo posljednji slučaj da je povratnik stradao, iako je vjerovao u bolju budućnost i suživot, a stradao je štiteći svoju imovinu - rekao je Pranjić i najavio mjere za zaštitu povratnika. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije