Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Lovrić: Nužna je koordinacija posebice oko onih pitanja koja spadaju u sferu podijeljenih nadležnosti

21. siječnja 2020. u 14:00 0 komentara 92 prikaza

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jedno je od najvažnijih ministarstava u Vijeću ministara, ako ne i najvažnije, ako promatramo nadležnosti koje ima, posebno kada govorimo o procesu približavanja EU i svim aktivnostima koje proizlaze iz tog procesa. MOFTER, kako ovo ministarstvo popularno zovu, zaista raspolaže s vrhunskim ekspertima iz svih oblasti koje pokrivamo, iako će netko kazati kako sam subjektivna, ali s obzirom na godine kvalitetne suradnje u ovoj instituciji s kolegama službenicima, vjerujem kako sam netko tko može dati objektivnu ocjenu o ovoj instituciji i resursima kojima raspolažemo, izjavila je Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ono što uvijek nedostaje, jesu financijska sredstva kroz proračun, ponekad i ljudski resursi, potrebita za mnoge aktivnosti koje bismo mogli i morali pratiti i koordinirati, ističe Lovrić. 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležno je za vanjskotrgovinsku politiku, strana ulaganja, nadzor nad prometom i proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, promociju izvoza kroz suradnju s komorskim sustavom, povećanja konkurentnosti tržišta za strane ulagače, međunarodnu trgovinu kroz zaključivanje i provođenje bilateralnih i multilateralnih trgovinskih sporazuma – WTO, SSP, CEFTA, EFTA,  carine i carinsku politiku, ekonomski razvoj i poduzetništvo kroz međunarodne aktivnosti, zaštitu potrošača, izgradnju infrastrukture kvaliteta, međunarodnu suradnju i koordiniranje iste iz sektora energetike, vodnih resursa, zaštitu okoliša, turizam, poljoprivredu... Također, u sustavu MOFTER-a su i tri upravne organizacije, za veterinarstvo, zaštitu zdravlja bilja te harmonizaciju i koordinaciju plaćanja u poljoprivredi. Između ostalog, su na ovo ministarstvo „resorno“, kroz zakonodavne aktivnosti, vezane i mnoge druge agencije s državne razine, pojašnjava zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, koja je i voditeljica Odjela za gospodarstvo Hrvatskog narodnog sabora.
Programska opredjeljenja i aktivnosti ministarstva provode se u skladu s nadležnostima, od razvoja i unaprjeđenja makroekonomske stabilnosti i vanjskotrgovinske politike, unaprjeđenja konkurentnosti, promocije i razvoja energetskih potencijala naše zemlje, posebno obnovljivih izvora energije, upravljanje i razvoj infrastrukture iz oblasti okoliša, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede kroz razne projekte, unaprjeđenje zaštite potrošača, oblasti sigurnosti hrane, i još jako puno drugih redovitih aktivnosti. Ključna aktivnost u 2020. godini jeste završetak procesa pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, odnosno završetak bilateralnih pregovora s Ruskom Federacijom, kao i završetak započetih zakonodavnih aktivnosti iz oblasti energetike. Također, Bosna i Hercegovina je ove godine zemlja predsjedateljica CEFTA-e, a ministarstvo kontakt točka svih aktivnosti i procesa. Također, organizacija nastupa Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 u Dubaiju je od velike važnosti, a ministarstvo je nositelj aktivnosti u ime Vijeća ministara BiH. 
O ovoj instituciji trebalo bi jako puno vremena da se sve predstavi. Naravno, u svom radu suočavamo se i sa svakodnevnim poteškoćama, posebno kada su u pitanju zakonodavne aktivnosti koje idu jako sporo, ponekada nespremnost drugih da sudjeluju u određenim projektima i procesima, nedovoljna suradnja i koordinacija različitih razina vlasti i slično. 

Kao zamjenica ministra, ispred Hrvatskoga narodnoga sabora BiH mogu kazati, nakon dugogodišnjeg iskustva u ovoj instituciji, kako je koordinacija nužna posebice oko onih pitanja koja spadaju u sferu podijeljenih nadležnosti, jer samo tako možemo u potpunosti iskoristiti kapacitete koje pruža ovo ministarstvo, zaključila je Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.