udbina

Lovci proslavom 13. put obilježili dan sv. Huberta

lovci
Šime Strikoman
05.11.2022.
u 20:52

Lovcima braniteljima poginulima za Hrvatsku - natpis je na spomen kamenu kojeg su hrvatski lovci predvođeni Hrvatskim lovačkim savezom i njegovim predsjednikom Ivicom Budorom jutros postavili u spomen parku koji se naslanja na Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Točnije, svoj su kamen ugradili u spomen zid koji je dio parka, a koji se već neko vrijeme gradi blokovima s natpisima hrvatskih stratišta i grobišta iz cijele povijesti.

Donose ih udruge, pojedinci, organizacije koji žele da tako ostanu zapisani tragični događaji i mjesta na kojima su stradavali domoljubi. Hrvatski lovački savez (HLS) tim je činom formalno završio proslavu svetog Huberta, zaštitnika lovaca, na kojoj se tradicionalno u organizaciji HLS-a okupljaju već 13. godinu lovci iz cijele Hrvatske, pa ih redovito bude više od tisuću. Radi se o predstavnicima 21 županijskog lovačkog saveza, iako HLS ukupno broji puno više, preko 66.000 članova podijeljenih u više od tisuću društava i udruga. S razlogom su odabrali baš crkvu u Udbini, želeći time odati počast lovcima koji su poginuli u Domovinskom ratu, a koji su među prvima uzeli pušku i otišli u rat, ali i svim mučenicima kojima je posvećen naziv crkve, nakon dvije godine pandemijske proslave u skromnijem obimu. Usto, prisjetili su se i žrtava poginulih u Krbavskoj bitki koja se pamti kao najveće stradanje hrvatskog naroda, a koja se odvila tek nekoliko koraka od crkve. Drugačija je ovo proslava svetog Huberta zbog još jedne stvari – ona je prva bez dvadesetljetnog predsjednika HLS-a Đure Dečaka, koji je preminuo proljetos. Ovaj put sve se odvilo pod vodstvom novog nacionalnog šefa lovaca, Dečakovim dugogodišnjim tajnikom Ivicom Budorom.

- Crkva je to koja nosi svu bremenitost povijesti hrvatskog naroda čiji smo ponosni sastavni dio. Ovo okupljanje nosi simboliku kako zajedništva tako i slavljenja vrijednosti koje nas krase u svakodnevnom suživotu s prirodnim bogatstvima Hrvatske, koje nastojimo očuvati za buduće naraštaje – kazao je Budor. Program svečane proslave započeo je jutarnjim okupljanjem članova i članica HLS-a koji su pristigli organiziranim autobusnim prijevozom iz svih krajeva Hrvatske, a potom su lovci pozirali fotografu Šimi Strikomanu za milenijsku fotografiju te tijelima napravili oblik vuka. Zatim su u svečanoj procesiji s lovačkim zastavama županijskih saveza i lovačkih društava predvođeni konjanicima obučenima u narodne nošnje prošli ulicama Udbine do crkve gdje je misno slavlje predvodio mons. mr. Zdenko Križić, Gospićko-senjski biskup.

Lovcima se pridružila u svoje, ali i u ime premijera Andreja Plenkovića i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, bio je tamo i župan Ličko-senjski Ernest Petry, načelnik općine Udbina Josip Seuček te saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević kao izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Mons. Križić u propovijedi je pak rekao kako je lovstvo staro gotovo koliko i Zemlja te da je i jedan od sinova Adama i Eve bio lovac, dok je ministrica Vučković kazala kako u lovstvu vidi potencijal za gospodarski razvoj, a lovce kao suradnike koji pomažu u provođenju prije svega Zakona o lovstvu te se dotakla suradnje HLS-a i Ministarstva.

Traže se, naime, nova rješenja oko naleta vozila na divljač, što je samo jedan od problema s kojim se lovci suočavaju. Dosad je bio nejasan način naplate štete, a bude prosječno oko četiri tisuće takvih naleta godišnje. Tu je i problem krivolova, ali i sve češći ulasci divljih životinja u naseljena mjesta, štete na stoci koje prouzročuju divlje zvijeri, ali i na poljoprivredi jer sve se češće dogodi da usjevi stradaju pod divljom svinjom, srnama ili jelenskom divljači.

Svetog Huberta, čiji je blagdan zapravo 3. studenog, zajednički slave od 2010. godine, a svake godine odabiru drugo svetište ili glavnu crkvu tog kraja. Radi se o svecu iz 8. stoljeća koji je rano ostao udovac, dok mu je supruga rađala sina. Utjehu je pronalazio u lovu, a jednom je prilikom ugledao jelena s raspelom među rogovima i čuo poziv na obraćenje te se odlučio posvetiti službi Božjoj. Postao je prvi biskup grada Liegea, a proširio je kršćanstvo u svojoj biskupiji. Sasvim slučajno 2017. godine njegova lubanja pronađena je u sarkofagu u crkvi svetog Blaža u Vodnjanu s čak 190 kostiju 12 svetaca. Sarkofag je prije dvjesto godina donesen iz Venecije u Istru, a prije dvije godine sve su relikvije i znanstveno obrađene te je 2020. potvrđena njihova autentičnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?