PRITUŽBE NA RAD

Loši suci i tužitelji najčešće se 'provuku' s pismenom opomenom

'salihovic1'
''
09.11.2013.
u 11:09

U 2012. su okončana ukupno 33 stegovna postupka, što predstavlja najveći broj okončanih postupaka od formiranja Ureda stegovnog tužitelja, odnosno VSTV-a BiH

Broj utemeljenih pritužbi na rad sudaca i tužitelja u BiH, u odnosu na ukupan broj zaprimljenih tužbi, u porastu je. Potvrđuju to podaci Ureda stegovnog tužitelja, u čijoj se informaciji za prošlu godinu navodi da je od ukupno 1308 riješenih pritužbi, njih 64 rezultiralo pokretanjem stegovnog postupka (4,9 posto). To znači da je u 2012. pokrenuto ukupno 30 stegovnih postupaka, što predstavlja najveći broj pokrenutih postupaka od formiranja Ureda.

Primjerice, u 2011. je pokrenuto 19 stegovnih postupaka, u 2010. je bilo 17 stegovnih postupaka, dok je za prethodno razdoblje, 2007., bio zabilježen najveći broj pokrenutih postupaka, i to 23. Istodobno, u 2012. su okončana ukupno 33 stegovna postupka, što također predstavlja najveći broj okončanih postupaka od formiranja Ureda stegovnog tužitelja, odnosno VSTV-a BiH. 20 predmeta je okončano prihvaćanjem sporazuma o zajedničkoj suglasnosti o utvrđivanju stegovne odgovornosti. Također, u 2012. nijedna stegovna tužba nije odbijena, navodi se u informaciji koja je dio godišnjeg izvješća VSTV-a. Kada je u pitanju struktura stegovnih mjera, dominiraju pismene opomene koje se ne objavljuju. Nešto manje postupaka biva okončano javnom opomenom i smanjenjem plaća, dok je neodgovarajući rad sudaca i tužitelja samo u jednom slučaju okončan premještanjem na nižu radnu poziciju.

U 2012. je od ukupno 1296 sudaca i tužitelja koji su prema evidenciji VSTV-a registrirani na dan 31. prosinca 2012., za njih 33 utvrđena stegovna odgovornost, što u postocima predstavlja 2,5 posto od ukupnog broja svih nositelja pravosudnih dužnosti u BiH. Sve ovo pokazuje kako je situacija u bh. pravosuđu, uključujući i kadrove, daleko od idealne. Tim prije što ne završe svi slučajevi „spornog“ ponašanja sudaca i tužitelja pred Uredom stegovnog tužitelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?