Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Lopovi kradu nadgrobne ploče, dijelove s tenka, zaštitne ograde...

04. studenoga 2021. u 22:15 0 komentara 403 prikaza

- Otkad je počela pandemija kriminalci ne biraju što će ukrasti - priča nam policijski službenik s kojim smo komentirali sve bizarnije krađe u proteklom razdoblju. Ovih dana objavljeno je da su ukradene nadgrobne ploče u Mrkodolu u općini Tomislavgrad, također, kod Banje Luke sudi se mladiću koji je, uz novac, invalidu ukrao protezu za nogu i štaku, sredinom ove godine dvojac je kod Sarajeva ukrao gusjenice s tenka i zaštitnu ogradu, piše Večernji list BiH

Povećana aktivnost

- Koliko god to zvučao bizarno, i jest bizarno, lopovi će ukrasti sve što ima veze sa željezom, bakrom, aluminijem ili nekim drugim metalom kako bi financijski profitirali. Čuli su i da je beton poskupio, a jasno je da takvim ljudima ništa nije sveto, pa su spremni na sve. Nažalost, trenutačno je za nestabilnu državu poput BiH najbolje ulagati u sigurnost, veći broj policajaca na cestama, ali i onih koji će kružiti mjestima i pratiti situaciju jer znamo da se život u pandemiji vratio i na sela pa mnogi kriminalci traže takva, zabačena mjesta kako bi provjerili je li u kućama ili vikendicama štogod ostalo. Vidljivo je da je i tu povećana njihova aktivnost. Oprez je prijeko potreban, čuvajte imovinu, ali i čuvajte sebe - upozorava policajac. U posljednjih godinu i pol dana na meti su i trgovine. Lopovi, naime, prate situaciju s pandemijom i kad se ona zahukta, kupci manje idu u kupnju. Onda te trgovine ostaju same, nečuvane. Neke trgovine su u kratkom vremenu bile više puta na meti napada, trgovkinje su pretrpjele traume, neke su se i fizički sukobile s lopovima, a dosta njih koje prežive takvu neugodnost više se i ne vrati na radno mjesto. Nedavno su i u Sindikatu radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH priopćili da redovito obilaze radnike koji su bili izloženi napadu razbojnika te da im pružaju materijalnu, financijsku i psihološku pomoć. - Naša iskustva govore kako ti napadi ostavljaju dugoročne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje tih ljudi i oni se jako teško vraćaju na svoja radna mjesta - riječi su Mersihe Beširević, predsjednice Sindikata. Bosni i Hercegovini nedostaju tisuće policijskih službenika kako bi se pokrile sve oblasti od lokalnih problema do problema na graničnim prijelazima, međutim, unatoč apelima, svih ovih godina situacija se ne mijenja nabolje.

Istaknuti kriminalisti i druge stručne osobe ističu da porast bilo kojeg kriminala treba zabrinuti društvo, međutim, u BiH je to tema jedan dan i jako brzo se sve zaboravi. Ranije ove godine je Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, za Radio Slobodna Europa kazao da se mora navrijeme djelovati kako bi se smanjila stopa kriminala, kao i da je potrebno uraditi detaljno istraživanje za neke konačne ocjene. U BiH je bilo jedno istraživanje, ali 2013. godine, a praktički svi planovi koji su tada zacrtani, mogu se samo ponoviti i danas jer većina toga nije provedena. Naime, navodi se potreba da se napravi reforma policijskih struktura ako se želi napredovati u euroatlantskim integracijama. Napraviti reformu u vremenu kada je policajaca sve manje, a kriminala sve više, složen je plan. Bez novih policajaca situacija će se pogoršavati pa će bizarne krađe kakve smo naveli na početku prerasti i u nešto gore, a s vremena na vrijeme u BiH se redovito dogodi neki zločin koji ledi krv u žilama, a kojem je u pozadini prisvajanje tuđe imovine.

Kibernetički kriminal

Uz razbojstva koja se često događaju, raste broj i onih virtualnih za koje je dovoljno računalo ili mobitel te internet. Takozvani kibernetički kriminalci kradu identitete, podatke o osobama i o njihovim bankovnim računima. U kratkom razdoblju, a u doba pandemije ukradene su stotine milijuna takvih informacija, financijska šteta samo u Njemačkoj veća je od milijardu eura, a gdje su tek ostale države. Razvijenije zemlje ulažu u obrazovanje kadrova kako bi mogle tehnički parirati hakerima. U BiH je to još na dugom štapu... •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.