Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Lobirat ću za jednakopravnost Hrvata u BiH

Od nove Vlade RH očekujem, prije svega, realizaciju statusa stradalnika Domovinskog rata i ukupne braniteljske populacije HVO-a, ali i pomoć u ostvarivanju jednakih prava Hrvata u BiH
03. studenoga 2015. u 06:15 2 komentara 306 prikaza

Načelnik općine Ljubuški i kandidat Domoljubne koalicije za Sabor RH Nevenko Barbarić u intervjuu za "Večernji list" govori o tome što za njega znači biti na ovoj listi, te o svemu onome za što će se zalagati ako bude izabran u Sabor RH. Barbarić ističe kako od nove Vlade RH očekuje veće zalaganje za ustavnopravnu jednakost Hrvata u BiH, te naglašava kako će osobno lobirati kako bi se to ostvarilo. Dotaknuo se i financijskog stanja u općini Ljubuški.

Večernji list: Na trećem ste mjestu na listi za 11. izbornu jedinicu Domoljubne koalicije. Što za vas znači biti na ovoj listi, odnosno biti zastupnik u Saboru RH?

- Biti na listi HDZ-a za 11. izbornu jedinicu za mene, prije svega, predstavlja veliku čast, priznanje za dugogodišnji stranački rad, kao i za rad u izvršnoj vlasti. Biti zastupnik u Saboru RH, predstavljati Hrvate BiH i dijasporu za mene je vrhunac političkog djelovanja.

Večernji list: Kakva su vaša očekivanja za 11. izbornu jedinicu glede predstojećih izbora?

- Uvjeren sam u apsolutnu pobjedu koalicije okupljene oko HDZ-a. Ova koalicija će, u to sam čvrsto uvjeren, imati tri zastupnika u Saboru Republike Hrvatske.

Večernji list: Što očekujete da će se promijeniti u službenoj politici Zagreba, ako na vlast dođe HDZ, prema Hrvatima u BiH u odnosu na sadašnju SDP­-ovu Vladu?

- Naša očekivanja su uistinu velika, prije svega, realizacija statusa stradalnika Domovinskog rata i ukupne braniteljske populacije HVO-a, do različitih drugih oblasti života, kao što su obrazovanje, zdravstvo i drugi problemi koji su ovih godina ostavljani po strani. Također, očekujemo veću potporu u borbi Hrvata u BiH za ustavnopravnu jednakost, na čemu ću i osobno inzistirat ako uđem u Sabor RH.

Večernji list: Koliko zastupnici iz dijaspore i BiH u Hrvatskom saboru mogu modelirati zakone, propise i utjecati na povezivanje izvandomovinske Hrvatske? Ako budete izabrani, kako namjeravate zastupati interese Hrvata BiH i dijaspore?

- Mislim da naš smisao djelovanja unutar Sabora RH mora biti usmjeren prema zakonskim riješenjima koja se tiču Hrvata u BiH i dijaspori. Tu moramo inzistirati na donošenju novih, kao i na provođenju postojećih zakonskih rješenja koja će do kraja urediti odnose Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH odnosno u dijaspori. Moje političko djelovanje u potpunosti će biti na tragu politike dviju sestrinskih stranaka, dvaju HDZ-ova, odnosno HNS-a.

Večernji list: Što su, po vašem mišljenju, prioriteti?

- Uz političke teme poput branitelja, obrazovanja i svega onoga što Hrvatima BiH i dijaspore osigurava Ustav RH i drugi usvojeni dokumenti, među prioritetima je svakako jačanje gospodarske suradnje koja se mora ogledati u mnogo većim investicijskim ulaganjima hrvatskih gospodarskih subjekata. Potom kvalitetnije povezivanje različitih sredina, prije svega, lokalnih zajednica RH i BiH, što za posljedicu ima obvezu svekolike suradnje, od razmjene iskustava u svim sferama koje su od interesa za naše građane, do zajedničkog pristupa fondovima EU, odnosno sredstvima prekogranične suradnje. Svakako treba raditi i na poticanju jačanja institucionalne suradnje dviju država, npr. u oblasti voda, cesta i sl.

Večernji list: Što osobno možete obećati biračima?

- Mogu obećati da ću biti dostupan što se svih mogućih tema tiče, te da ću biti na raspolaganju svim građanima, kao što sam to činio i na poziciji općinskog načelnika.

Večernji list: Nedavno su održani unutarstranački izbori i vi ste prvi Ljubušak na čelu ŽO HDZ BiH ZHŽ-a. Kakvo je stanje u stranci i jesu li redovi posloženi?

- HDZ BiH je, po mom dubokom uvjerenju, odlično organizirana stranka, što potvrđuju i rezultati na posljednjim parlamentarnim izborima.

Večernji list: Kakvo je financijsko stanje općine Ljubuški?

- Dijelimo sudbinu okruženja i svih razina vlasti u BiH. Dobro funkcioniramo. I ove godine smo na raspolaganju našim građanima što se tiče različitih potreba, iduća će godina biti značajnije financijski popraćena s nekoliko vrlo bitnih projekata.

Večernji list: Nakon što je JP Parkovi d.o.o. Ljubuški preuzeo kumunalije, krenulo se s intenzivnijom obnovom vodovodne infrastrukture, održavanjem zelenih površina, te su prvi put iskorišteni turistički potencijali Kravice?

- Sad već možemo reći kako je osnivanje ovog poduzeća bila uistinu neophodna i opravdana odluka. Poduzeće je odlično organizirano i, po svemu sudeći, ovu poslovnu godinu završit će s dobiti. Pokazalo se kako sam svih ovih godina bio u pravu kada sam govorio da je potencijal javnog komunalnog poduzeća da mora imati dobit, a znamo do čega je bilo dovedeno to poduzeće. O razlozima ne bih govorio, u svakom slučaju sam zadovoljan funkcioniranjem JP Parkovi d.o.o., od vodovoda, održavanja grada, načina na koji se riješila naplata parkiranja u Ljubuškom, do upravljanja lokacijom Kravice. Sve pohvale upravi ovog javnog poduzeća.

Večernji list: Ove godine aktualna je priča sadnje smilja, neke općine u ZHŽ-u su krenule s raznim vrstama poticaja ljudima koji se žele baviti uzgojem ove biljke. Kakvi su planovi općine Ljubuški po ovom pitanju?

- U Ljubuškom je već zasađeno oko 100 hektara smilja i obavljaju se prve žetve. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća dana je suglasnost i potpisana su 52 ugovora za davanje zemljišta na koncesiju. Radi se o ukupnoj površini od 290 hektara po vrlo povoljnim uvjetima. Veći dio parcela je već u pripremi za sadnju smilja. Trenutačno je u proceduri još jedan natječaj za oko 60 lokacija, ukupne površine oko 200 hektara.

Dakle Ljubuški bi unutar godinu i pol dana mogao imati oko 450 do 500 hektara zasađenih smiljem, što je, vjerujem, 80 posto površine u cijeloj Hercegovini.

  • JohnConnor:

    @Stipeprof Pricas gluposti. Za vrijeme rata je svato sa svakim trgovao, pa tako i Bosnjaci sa Srbima. Bosnjaci nikad nisu bili nasi saveznici nit su nas ikad smatrali saveznicima. Oni nas isto kao Srbi vole pogrdno nazivati ustasama. Svojim saveznicima ... prikaži još!a smatraju islamski svijet, pogotovo Turke. Prema Turskoj imaju posebne emocije.

  • Stipeprof:

    Do kad će Hrvatska financirati one koji su bili saveznici Ratka Mladića (plaćali mu to savezništvo u markama)? Do kad će financirati one koji su napali naše saveznike Bošnjake? Do kad će financirati one koji su Srbima švercali naftu za tenkove?