Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ljubuški odustao od triju važnih projekata vrijednih 1,2 mil. KM

24. lipnja 2020. u 18:55 0 komentara 225 prikaza

Zbog posljedica koje je pandemija koronavirusa izazvala u punjenju i smanjenju gradskog proračuna, Grad Ljubuški bio je prisiljen ići na rebalans. Ljubuški je to napravio među prvim jedinicama lokalnih samouprava.

Prvotno usvojen 13,1 mil. KM

Naime, Gradsko vijeće na posljednjoj je sjednici jednoglasno izglasalo da se proračun smanji za 600.000 KM. U prosincu usvojen je proračun za 2020. godinu u iznosu od 13.149.000 KM, a sada je smanjen na 12.549.000 KM.

Morat će se odustati od nekoliko projekata koji su planirani u ovoj godini. Među njima su tri. Financijski, ali i građevinski najveće je preuređenje zgrade Gradske uprave u kojoj su smješteni PU Ljubuški, CIPS, Gradska vijećnica, Knjižnica i gradski i neki drugi uredi. Istodobno s tim, proširio bi se i uredio središnji gradski Trg dr. Franje Tuđmana, ispod njega bi se izgradile podzemne garaže sa 52 parkirališna mjesta. Za to je u proračunu bilo planirano 600.000 KM.

Drugi projekt je uređenje prostora iza crkve sv. Kate, zvanog Stube, gdje je bilo u planu izgradnje 107 parkirališnih mjesta i zelene površine. Planirano je 300.000 KM. Treći projekt koji je na čekanjumje druga faza uređenja zgrade Gimnazije za 300.000 KM.

- Bilo je predviđeno preuređenje i obnova svih prostorija na katu - učionica, hodnik, zbornice, urede... Uredili bi se podovi, zidovi, elektroinstalacije i sva stubišta. Protekloga ljeta urađeno je i uređeno prizemlje i zamijenjeno kompletno grijanje, za što je Grad Ljubuški uložio 300.000 KM. Razumijemo trenutačnu situaciju, ovi radovi nisu bili tako žurni. Mi funkcioniramo, dakako bismo voljeli da smo u ljepšim prostorijama. Hvala vlastima na onome što su dosad učinile, nadamo se da će se i ovo uraditi - kaže Leopold Mandić, ravnatelj ljubuške Gimnazije.

U rebalansu proračuna urađene su još i druge izmjene i preslagivanja, tako da su uravnoteženi prihodi i primici, ali i rashodi i izdaci. Međutim, unatoč svemu tome, gradonačelnik Nevenko Barbarić optimističan je.

Nedostaje turizam

- Ono što će nama u Ljubuškom najviše nedostajati su turističke aktivnosti,  bilo je osam do devet milijuna maraka, izravno i neizravno. To je onaj dio novca koji će nedostajati.

Mi ovu godinu, uz odustajanje od dijela tih projekata, završit ćemo solidno- zaključio je ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.