Kandidati za 11. izbornu jedinicu

Ljubić: Ostvariti jednakopravnost Hrvata u BiH

ljubić i šuker
26.10.2015.
u 13:11

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara razgovarao je danas u Sarajevu s kandidatima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Domoljubne koalicije za 11. izbornu jedinicu iz BiH o ciljevima koje žele ostvariti ukoliko na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj osvoje saborska mjesta.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i nositelj liste za 11. izbornu jedinicu Božo Ljubić te Ivan Šuker, koordinator HDZ-a za 11. izbornu jedinicu i predsjednik Saborskog odjela za Hrvate izvan Hrvatske, koji su izrazili nadu da će ova stranka osvojiti tri mandata u Saboru koliko je predviđeno za Hrvate izvan države.

Čavara je Feni nakon susreta kazao da je razgovarao o tome kako unaprijediti suradnju između Federacije BiH i Hrvatske te o međusobnim problemima, ali i o načinima kako Hrvatska može pomoći BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

U prvi plan stavljeni su osnovni problemi koji muče Hrvate u BiH, ističe Ljubić, među kojima su ustavna nejednakopravnost, a najavio je da će se u Hrvatskom saboru zalagati da se animira javnost da bi se ostvarila jednakopravnost Hrvata u BiH jer je to zalog za stabilnu i funkcionalnu državu.

- Jedan od problema je i sve veće iseljavanje Hrvata zbog loše ekonomske i socijalne situacije i tu Hrvatska, kao članica Europske unije može mnogo pomoći investirajući putem fondova EU po principu prekogranične suradnje da bi se pomoglo Hrvatima da ostaju u BiH i da se zapošljavaju, a tako bi se pomoglo i razvoju BiH, ističe Ljubić.

Zalagat će se, dodaje Ljubić, za izjednačavanje prava branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i branitelja Hrvatske vojske jer su Hrvati jedan narod koji živi u dvije domovine, a domovinski rat je bio jedan.

Ljubić je podsjetio da su Hrvati Sarajevu kroz povijest dali veliki pečat da bi grad bio ono što danas jeste. Jedino u Sarajevu postoje dvije katoličke teologije te je Ljubić naglasio da je njihova želja da se hrvatski identitet održi u Sarajevu, ali to neće biti moguće ostvariti bez značajne promjene Ustava BiH.

- Mi u Hrvatskom saboru zagovaramo da, kroz promjene Ustava, Sarajevo dobije status distrikta i da položaj svih njegovih građana bude jednak i tada će Hrvati ostajati živjeti u Sarajevu, stav je Ljubića.

I Šuker je u izjavi za Fenu ponovio da su učesnici sastanka razgovarali o tome kako učiniti da Hrvati budu stvarno jednakopravni narod u cijeloj BiH, odnosno i tamo gdje čine 10 posto stanovništva i tamo gdje čine više od 90 posto stanovništva.

- Hrvati su većina, ali ustvari nisu jer ako ne mogu plasirati svoje mišljenje i vijesti svojoj televiziji i ako ne mogu čuti svoj jezik onda je to isto kao da su manjina. Kroz povijest su Hrvati mnogo dali za BiH i Hrvatska to mora valorizirati. U domovinskom ratu braća su se borila rame uz rame i ne treba dijeliti braću, zaključio je Šuker.

Parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj zakazani su za nedjelju, 8. studenog. 

Ključne riječi

Komentara 1

AI
andja.ivan.knezevic
15:40 26.10.2015.

moj LJUBIĆU kad ti i takovi kao ti počnu spominjati jednakopravnost Hrvata u bih, patke po Neretvi počnu krepavati od smijeha, nemojte to više spominjati ne radi naroda nego radi pataka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije