sjednica

Ljubić: Cilj je da BiH ne bude vlasništvo jedne određene etničke skupine

10.09.2019.
u 17:00

 Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine Božo Ljubić ocijenio je u utorak kako je cilj HNS-a da se BiH uredi tako da ne bude vlasništvo jedne određene etničke skupine nego da bude država tri ravnopravna konstitutivna naroda te da u tom kontekstu HNS zagovara federalizam.

- Federalizam znači da se nacionalno i građansko ne isključuju već se međusobno uvjetuju i dopunjuju. BiH se trenutno suočava s institucionalnom blokadom koja ima elemente političke i ustavne krize, a sve što HNS radi usmjereno je na to da se BiH pretvori u jednu funkcionalnu i samoodrživu državu. To trenutno nije slučaj, a o tome govore i svi procesi u BiH poput reformi, euroatlantskog puta i drugih, koji su blokirani - kazao je Ljubić.

Ustvrdio je kako se na današnjoj sjednici HNS-a, među ostalim, raspravlja i o prijedlogu Predsjedništva HNS-a i provedbi nacionalne strategije hrvatskog naroda u trenutnim okolnostima u Bosni i Hercegovini.

- Taj prijedlog, koji ćemo kao Glavno vijeće HNS-a izraditi, bit će prezentiran Predsjedništvu na usvajanje na jednoj od narednih sjednica, a druga točka o kojoj ćemo razgovarati tijekom sjednice bavit će se pitanjem obilježavanja nacionalnih obljetnica, prvenstveno hrvatskog naroda u BiH jer smo zaključili da tu treba uvesti više konzistentnosti - kazao je Ljubić.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a komentirao je i najnovije imenovanje Dubravke Šuice, kazavši kako je ona imenovana potpredsjednicom Europske komisije (EK) za demografiju i demokraciju što u kontekstu BiH znači da bi EK, kako navodi, trebala slijediti preporuke Europskog parlamenta te da se BiH kroz jedan preustroj u tom procesu pridruženja EU pretvori u jednu državu koja će biti sposobna i podobna za europske integracije.

- Bosna i Hercegovina to istinski može biti samo ako se konstituira na načelima federalizma i da postane vlasništvo svih njenih građana i sva tri njena naroda, a ne određene etničke skupine - zaključio je Ljubić.

Pogledajte VIDEO

 Preuzmite VIDEO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije