Ljubuški

Ljilja Vokić: Djecu moramo voditi - ‘Ili jesmo ili nismo’

20.05.2016.
u 10:00

Ljilja Vokić, hrvatska ministrica prosvjete i sporta u vrijeme vladavine prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i stvaranja hrvatske države, bila je gost predavač na redovitoj mjesečnoj tribini u staroj samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu u Ljubuškom. Poznata Ljubušanka s velikim je zadovoljstvom, kako je rekla, došla u svoj rodni kraj da bi održala predavanje pod naslovom “Obitelj i zamke modernog odgoja”, piše Večernji list BiH. Bilo je zanimljivo slušati nekadašnju ministricu, školsku profesoricu i ravnateljicu koja je od 1. siječnja ove godine otišla u mirovinu, budući da je uvijek plijenila svojom rječitošću i govorništvom i jasno i precizno iznosila svoje mišljenje i stavove. Govoreći o temi modernog odgoja, vidjelo se da iza nje stoji iznimno veliko iskustvo jer je stručne teze i stavove vezane uz odgoj, potkrepljivala primjerima iz njezine školske prakse, kao i onim osobnim iz svoje obitelji, odgajajući svojih petero djece.

- Mi, roditelji, moramo pokazati djeci toplinu i ljubav, moraju znati da ih u kući kad dođu čeka netko tko je radostan što su došli. Moramo ih voditi, s njima moliti, moramo im pokazati ispravan put. To je vrlo težak i preskup put. Ali, kako je papa Benedikt XVI. u Zagrebu rekao - “Ili jesmo ili nismo.”

To je najbolje što je on izgovorio. Dakle, ne možemo malo ovako, malo onako. Oni koji su nama povjereni, oni koji su nam darovani - mi prema njima moramo imati odgovornost, rekla je, uz ostalo, Ljilja Vokić.

Istaknula je nasilje kao jako negativnu i opasnu pojavu u odgoju jer ono u djetetu stvara strah, nepovjerenje i osjećaj krivnje, a na dulji rok srdžbu i nasilje. No, podcrtala je da roditelj u svojim zahtjevima trebaju biti čvrsti i dosljedni i ako je potrebno, kao odgojnu mjeru, djetetu na neko vrijeme uskratiti i zabraniti nešto što mu puno znači i uz što je vezano.

- I odrasli ljudi teško podnose granice, a kamoli mladi. A roditelji u želji za mirom ne stavljaju granice. Dijete će reći: ‘A kako onaj tamo može?’, i roditelj, u pravilu, popusti. Umjesto da zadrži svoj stav - bez nasilja - savjetuje prof. Ljilja Vokić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?