Što stoji iza propalog pokušaja okupljanja lijevih stranaka u BiH i zajedničkog nastupa na izborima

Ljevica razjedinjena u svemu 
osim u rušenju Hrvata, dogovaraju 
se poslijeizborne koalicije u BiH

20.05.2018.
u 11:00

Jedini zaključak popriličnog fijaska nedavnog pokušaja okupljanja političke ljevice, Građanskog saveza i Demokratske fronte, je podržavati kandidaturu za Predsjedništvo BiH na predstojećim izborima, piše Večernji list BiH. O programima i smjerovima djelovanja - ni traga, ni riječi.

Jedinu motivaciju pokušaja okupljanja tzv. ljevice iznio je predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić koji je poručio kako će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima u listopadu istaknuvši kako mu je glavni motiv suprotstaviti se aktualnom članu državnog vrha i čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, koji će se vjerojatno odlučiti za još jedan mandat.

Birače prepadaju ratom

Toj odluci prethodila je duga prepirka bošnjačkih stranaka zaogrnutih plaštom građanstva. - Njegova kandidatura (Komšić) 2018. godine znači da je on, htio ili ne htio, najjači igrač Dragana Čovića - izjavio je Zlatko Lagumdžija, nekadašnji lider SDP-a BiH. Nije ostao dužan ni Komšić. - Što se tiče gospodina Lagumdžije, on je zaista dosljedan. Dosljedan u potpori Draganu Čoviću. Podsjećam kako sam se sa spomenutim gospodinom razišao 2012. upravo zbog njegova sporazuma s Čovićem - rekao je Komšić iako je razlaz ponajprije bio povezan s aferom “Reket” koja je, eto, slučajno provaljena i otišla u zaborav. Spominjanje HDZ-a BiH te HNS-a BiH postalo je češće među tzv. ljevicom nego bilo koja druga tema. Ljevica želi izgledati u javnosti kao da brani BiH, a HDZ, HNS BiH je, kao, razgrađuju. - Sada je, valjda, svima jasno da HDZ želi legalizirati rezultate etničkog čišćenja jer mu je sporna ustavna odredba čiji je smisao upravo nepriznavanje onoga što je izazvao rat, u smislu protjerivanja svih građana na području FBiH - rekao je nedavno predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. Njegova stranka svako treće priopćenje posvećuje Hrvatima, HDZ-u BiH i HNS-u pokušavajući politikom straha dokazati kako su oni veći Bošnjaci, a katkada i građani, čak i od SDA čiju politiku, više-manje, dosljedno provode. - Jezikom mržnje u svojim komentarima najdalje ide Građanski savez, stranka koja doslovno poziva na rat, naoružavanje te navodno upozorava kako to rade drugi. - Građanska stranka smatra da nabava oružja MUP-a RS-a, stvaranje paravojnih jedinica u tom entitetu, uz prijetnje odcjepljenjem i narušavanjem ustavnog poretka od Milorada Dodika i Dragana Čovića, predstavljaju dovoljan dokaz za sve građane BiH da se te stranke spremaju na nasilje - naveli su iz Građanskog saveza te uputili poziv za nabavljanje naoružanja.

Savez SDP i SNSD

No, čak se predstavnici tzv. ljevice nisu uspjeli usuglasiti na platformi mržnje prema hrvatskim strankama, a time i praktično biračima Hrvatima, koji su ih masovno birali. Umjesto toga, procjena kako DF ne može upućivati poziv za sastanak za ujedinjenje bila je dovoljna za potpuni krah ideje okupljanja drugoga bošnjačkoga bloka. Razloge svega treba tražiti i u vrlo izvjesnom dogovoru između SNSD-a i SDP-a o poslijeizbornoj suradnji koja je, kako doznajemo, već načelno postignuta za državnu razinu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?