USŽ

Lječilište kod Bihaća pretvaraju u izolatorij za zaražene migrante

25.08.2020.
u 18:46

Nadaleko poznato lječilište u naselju Gata, 18 kilometara od Bihaća, odlukom Vlade i Ministarstva zdravstva Unsko-sanske županije uskoro bi moglo postati i izolatorij migrante zaražene koronavirusom.

Ove najave ministrice zdravstva Nermine Ćemalović izazvale su bijes kod lokalnog stanovništva koje ni pod koju cijenu ne želi izolatorij i novi migrantski kamp u svom naselju, piše Avaz.ba. 

 

Ne dolazi u obzir

- Izolatorij bi trebao biti u funkciji od 1. rujna, a moguće je i prije ako se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih - najavila je ministrica Ćemalović.  

Hasan Pašić, predsjednik MZ Gata, na posljednjem zboru kojem je prisustvovalo više od 100 mještana Gate istaknuo je kako takvo nešto ne dolazi u obzir.

- Nećemo dopustiti otvaranje izolatorija za migrante zaražene koronavirusom. Jer to je jedino lječilište u našoj županiji. Svi mještani nas podržavaju i svi smo jedinstveni u protivljenju ovim najavama. Slali smo više dopisa Vladi USŽ i ministrici zdravstva, ali nismo dobili konkretan odgovor - kazao je Pašić.  

Podršku mještanima uputio je i Hasan Keškić, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća.

- Tražimo da se odluka povuče i da centar Gata ostane lječilište kao mjesto koje je prepoznatljivo od sedamdesetih godina. Imamo tu blagodat da je ovo mjesto bogato termalnim, ljekovitim vodama i, umjesto da ulažu u njega, kako su obećavali 2018. godine u predizbornoj kampanji, oni žele napraviti novo žarište i novi migrantski centar - naglasio je vijećnik Keškić.  

Pacijenti koji su se tu liječili dnevno su plaćali 50 KM. Prije nekoliko dana rečeno im je da svi moraju izaći najkasnije do 26. kolovoza.

 

  •  

    Podršku uputio i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić Foto: Avaz
     Podršku uputio i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić

Prazni kreveti

Podršku mještanima uputio je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.  

- Jednom kada napravite izolatorij, on će ovo lječilište praktički zatvoriti. Apsurd je što smo mi uložili u izolatorij u Domu zdravlja sa 75 kreveta koji je sada prazan, a istovremeno želimo izolatorij u Gati. Mi smo spremni osigurati sredstva za izolatorij na adekvatnom mjestu. Tražit ću od resornog ministarstva da poništi odluku i iznađe novo, praktičnije rješenje - najavio je Fazlić, piše Avaz.ba. 

 

Blokirali cestu

Grupa od tridesetak migranata jučer je blokirala cestu između Bosanskog Novog i Bosanske Otoke. Cesta je bila blokirana točno na entitetskoj liniji, u tampon zoni između dva policijska punkta - policije RS i policije Unsko-sanske županije.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?