Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Livanjski prvašići učili prati zube, a dobri zubar uskoro će i u vrtiće

13. rujna 2018. u 07:09 0 komentara 285 prikaza

Jučer je na Europski dan oralnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 12. rujna, primarijus dr. Alija Jerlagić, pedodont i stomatološki koordinator u Hercegbosanskoj županiji, ušao u učionice s prvašićima u matičnoj Osnovnoj školi fra Lovre Karaule te najmlađim učenicima, na tom uzrastu primjeren način, objasnio značaj oralne higijene.

Zdrava prehrana i higijena

Projekt je to na kojemu livanjski Dom zdravlja, u suradnji sa Stomatološkom komorom Federacije Bosne i Hercegovine, radi već jedanaestu godinu. Edukatora i voditelja radionica sve te godine vodi samo jedna želja, da, kako je istaknuo, ako smo mi, odrasli, invalidi u nekom pogledu, to ne budu naša djeca jer je svaki gubitak zuba invalidnost.

Poslušali smo s prvašićima predavanje o zdravoj prehrani, o higijeni zuba i usne šupljine. Prvašići ove livanjske osnovne škole revno su odgovarali na pitanja sve kako bi i sami, uz pomoć dr. Jerlagića, na maketi čeljusti demonstrirali pravilno pranje zuba. Pri tome su, svi uglas, ponavljali da se zubi peru kružnim pokretima četkice, navečer za zdravlje, a ujutro za ljepotu i svjež dah. Radionicama će do konca rujna u objema livanjskim osnovnim školama, OŠ fra Lovre Karaule i OŠ Ivana Gorana Kovačića, biti obuhvaćeno ukupno 180 prvašića te u livanjskim javnim i privatnim vrtićima 210 djece, kazao nam je ovom prigodom dr. Jerlagić. Dodao je i to kako, nažalost, velik postotak djece ne zna pravilno prati zube te da je svrha ovih predavanja naučiti ih, ako ništa, osnovnoj higijeni jer ona puno znači u daljnjem životu svih nas, a osobito djece.

Prigodni darovi

Inače, profesija stomatologa kod djece i nije baš omiljena. Stoga ovakvo učenje kroz igru smanjuje strah i potiče dječje povjerenje. Svako dijete je na Europski dan oralnoga zdravlja dobilo prigodne paketiće u kojima se, uz promotivni letak, nalazila i pasta za zube s četkicom. Sponzori ovogodišnjeg projekta su “Colgate” i “Lacalut”.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.