Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Liturgijski obilježena 76. obljetnica mučeničke smrti župnika, vlč. Ante Dujlovića

13. srpnja 2019. u 13:45 0 komentara 140 prikaza

 

 

U župi Gumjera u prnjavorskom dekanatu, u kojoj su do 1946 godine živjeli katolici uglavnom poljskog porijekla, obilježena je liturgijski 76. obljetnica mučeničke smrti mladog svećenika vlč. Ante Dujlovića, župnika te župe. Liturgijsko slavlje je predslavio domaći biskup Franjo Komarica. Svetu misu su s njime koncelebrirala petorica svećenika. Osim pet redovnica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz samostana „Novi Nazaret“ iz Banje Luke na misi je sudjelovala i skupina župljana iz župā Prnjavor, Petrićevac i Banja Luka.

Misno slavlje je održano na temeljima župne crkve. Prezbiterij crkve je zaslugom prnjavorskog župnika i dekana mons. Vlade Lukende izgrađen od masivne drvene građe, a dvorište oko crkve je lijepo uređeno i ograđeno.

Biskup Franjo je na temelju liturgijskih čitanja u prigodnoj propovjedi, -između ostalog - podsjetio na najvažnije podatke iz života ovog vjernog i vjerodostojnog Kristovog svećenika. „Rođen je u drevnoj župi Ivanjska prije 105 godina, za svećenika zaređena prije 80 godina, imenovan župnikom te župe 1940 godine, a na današnji dan podnio mučeničku smrt i prešao u blaženu vječnost. Njegovi župljani - i staro i mlado - uistinu su ga voljeli, jer je on njih sve volio i istinski se brinuo za njihovo duhovno i materijalno dobro. Ubijen je iz mržnje na Krista, Raspetog i Uskrslog i na nauk Kristovog Evanđelja, koji je župnik Anto Dujlović svojim riječima i svojim dijelima neustrašivo propovijedao. Njegovi župljani kao i njihovi potomci nisu zaboravili kroz sva dosadašnja desetljeća njegov divni, plemeniti i požrtvovni lik Kristovog vjernog svećenika. Uporno su tražili od crkvenih vlasti da se povede i službeni crkveni postupak za njegovo proglašenje svetim. Uspjeli su barem u prvom koraku tog zahtjevnog procesa. Nakon službenog odobrenja od nadležne Kongregacije, službeno istraživanje i prikupljanje relevantnih podataka njegova svećeničkog života i mučeničke smrti od strane vjerodostojnih svjedoka već je obavljeno u poljskoj biskupiji Legnica. Dokumenti su prevedeni s poljskog na talijanski jezik i bit će dostavljeni Biskupskom Ordinarijatu u Banja Luku do konca mjeseca srpnja“.

Biskup je naglasio da je „sada na nama red. Biskup i kompetentni svećenici, župnici i svi drugi, kojih se to tiče i koji mogu doprinijeti molitvom, ali i na druge načine širenju istine o ovom novom kandidatu za oltar s područja naše biskupije - nakon blaženog Ivana Merza - trebaju zajedničkim snagama poduzeti sve što je u njihovoj moći da se što veći broj vjernika Banjolučke biskupije upozna s ovim sjajnim likom vjerodostojnog učitelja u katoličkoj vjeri, koji svojim svjedočkim životom i smrću doista može biti jasan putokaz svima nama, kako se ispravno i vjerodostojno hodi Kristovim stopama prema sretnoj vječnosti“.

Na kraju mise je biskup zajedno sa svima nazočnima izmolio molitvu za beatifikaciju ovog svjedoka vjere. Zatim su se svi uputili moleći Gospinu  krunicu do obližnjeg groblja. Kod velikog križa u groblju biskup je predmolio molitve za sve preminule župljane župe Gumjera.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.