Stranke HNS-a

Liste i kandidati od Odžaka, preko Novog Travnika do Stoca

06.08.2020.
u 20:22

Rok za podnošenje kandidacijskih listi za ovogodišnje lokalne izbore koji je počeo teći jučer prolazi u znaku intenzivnog rada hrvatskih političkih predstavnika u onim lokalnim sredinama gdje će stranke Hrvatskog narodnog sabora ostvariti jedinstvenu strategiju nastupa na izborima, bilo kroz zajedničke kandidate za načelnike bilo da je riječ o listama za općinska vijeća, piše Večernji list BiH.

Sve se aktivnosti vode odlukom Predsjedništva HNS-a koje je došlo je do jedinstvenog zaključka o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na lokalnim izborima, pri čemu se ta odluka posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja.

Važnost dogovora

Formiranje listi za općinska vijeća, tamo gdje će te liste biti zajedničke, radi se uz dogovor. Primjer je Zenica gdje su dva HDZ-a uspjela dogovoriti koalicijsku listu za Gradsko vijeće što bi trebalo rezultirati situacijom u kojoj će hrvatski narod ovoga kraja imati svoga legitimnog predstavnika u općinskoj vlasti. S druge strane, u većini sredina središnje Bosne odluka je kako će se ići sa zajedničkim kandidatima. To je posebno bitno s obzirom na činjenicu da bi bilo kakvo rasipanje glasova na dva ili više kandidata bilo pogubno, a Hrvati dovedeni u situaciju u kojoj bi izgubili na političkoj, a time i svakoj drugoj snazi. Pozitivni primjer je Vitez u kojemu je dogovoren zajednički koalicijski kandidat za načelničku poziciju, čime će se ponoviti situacija s prethodnih izbora kada su Hrvati uspjeli vratiti poziciju načelnika. S druge pak strane, postizanje dogovora o zajedničkom kandidatu bit će izuzetno važno i u nekim drugim sredinama. To posebno vrijedi za Busovaču gdje postoji realna mogućnost osvajanja načelničke pozicije, ali i Novi Travnik, koji je na prethodnim izborima obilježila situacija u kojoj je hrvatskog kandidata Stjepana Duju od pobjede dijelilo tek nešto više od stotinu glasova.

Niz dobrih primjera

Zajednički kandidati očekuju se i u drugim općinama šireg područja središnje Bosne, kao što su Kiseljak, Fojnica, Uskoplje... Kada je pak riječ o listama, dva su načina. U nekim općinama kao što su Vitez, ali i Stolac, procjena je kako će se odvojenim listama osvojiti veći broj mandata u Općinskom vijeću, dok su drugdje nužne zajedničke liste. Primjer koji pokazuje snagu dogovora o zajedničkim listama je Jajce gdje je lista koalicije Zajedno za bolje sutra Jajcu - HDZ BiH, HDZ 1990., HKDU BiH osvojila čak 40,21 posto svih glasova u ovoj općini te time došla do broja od 11 mandata u Općinskom vijeću, što je čini najsnažnijom političkom grupacijom. Izravna posljedica je činjenica da je značajno popravljen odnos u infrastrukturnom smislu prema naseljima s većinskim hrvatskim stanovništvo. Ipak, za opstanak i gospodarski napredak Hrvata u svim nacionalno mješovitim općinama bitna je tijesna suradnja hrvatskih stranaka u novim sazivima općinskih vijeća. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije