utvrđivanje prioriteta

Liste čekanja za lijekove teško oboljelih u FBiH

28.10.2018.
u 20:55

Lijekovi koji, suglasno odredbama odluke o listi lijekova, pripadaju listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH, a koji se financiraju sredstvima Fonda i koje nabavlja Zavod javnih nabava su, između ostalog, i citostatici te citostatici s posebnim režimom propisivanja. Financijska sredstva utrošena u 2017. samo za nabavu citostatika i onih s posebnim režimom iznose 41,500.000 KM, piše Večernji list BiH. 

Složen posao

Opskrbljivanje zdravstvenih ustanova u FBiH lijekovima s liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret sredstava Fonda solidarnosti predstavlja izuzetno složen proces jer se svakodnevno vrši nabava, uz ostale lijekove (125) s liste, i 58 onih iz skupine citostatika i 11 citostatika s posebnim režimom propisivanja u 165 različitih oblika i jačina samo za citostatike.

Broj i struktura deficitarnih lijekova svakodnevno se mijenjaju i u posljednjih nekoliko mjeseci taj broj se kreće između 5 i 6 deficitarnih lijekova iz skupine citostatika u odnosu na ukupan broj citostatika koji se naručuju i deficitarnost se odnosi na sve zdravstvene ustanove u FBiH ovisno o zalihama citostatika.

Za financiranje zaliha lijekova za razdoblje od 2 mjeseca u zdravstvenim ustanovama Zavodu su potrebna dodatna sredstva u iznosu od 8 do 9 milijuna KM kojih nema. Federalni zavod zdravstvenog osiguranja financira liječenje pacijenata citostaticima koja nisu dovoljna za liječenje svih.

Financiranje lijekova

Zbog nemogućnosti financiranja liječenja svih oboljelih skupim lijekovima formirane su liste čekanja za 343 pacijenta čije rješavanje iziskuje dodatna sredstva od 30,140.000 KM. Zavod već dulje razdoblje financira inovativne lijekove koji se nalaze na listi lijekova Fonda solidarnosti, a posebno ističu kako su realizirani i projekti osiguravanja lijekova koji se ne nalaze na listi lijekova Fonda solidarnosti za ranjivije skupine pacijenata.

Tako je samo u ovoj godini osigurana suvremena terapija, a samim tim i imunoterapija za ograničen broj pacijenata u okviru raspoloživih vlastitih sredstava, i to za liječenje: PAH-a - plućne arterijske hipertenzije za pedijatrijsku populaciju, neuroendokrinih tumora, hepatitisa C - genitip 3, metastatskog karcinoma dojke, metastatskog melanoma, Crohnove bolesti i dr.

U cilju prevladavanja problema deficitarnosti svih lijekova, a time i citostatika, Zavod poduzima određene mjere u smislu refundiranja troškova svim pacijentima koji izvrše kupnju lijeka s liste lijekova Fonda u vrijeme deficitarnosti u punom iznosu računa i izdaje suglasnosti ugovornim dobavljačima za privremenu isporuku lijekova drugih dobavljača, također, u cilju prevladavanja navedenog problema.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?