Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Lista prioritetnih infrastrukturnih projekata upućena Europskoj komisiji

06. kolovoza 2020. u 12:11 0 komentara 74 prikaza

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija uputio je Europskoj komisiji listu prioritetnih infrastrukturnih projekata u svrhu izrade Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan. 

Akcenat u Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata stavljen je na projekte iz oblasti transporta i energetike. Cilj tih projekata je pokretanje privrednih aktivnosti, unaprjeđenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unaprjeđenje kvaliteta života građana. 

Deklaracijom sa Samita iz Zagreba od 6. svibnja 2020. godine, Europska komisija najavila je izradu Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku, poticanju privrednog rasta, unaprjeđenju konkurentnosti i približavanju regije Europskoj uniji. 

Imajući u vidu značaj predmetne inicijative u kontekstu oporavka i ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom Covida-19, napora za oporavak privrede i pokretanja investicijskog ciklusa, Odbor za investicije BiH kojim predsjedava predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija ustvrdio je prioritetne projekte, koji će poslužiti kao inicijalna smjernica za definiranje Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan, a koji će imati najveći utjecaj na cjelokupan društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao i značajan doprinos u ispunjavanju ciljeva u vezi sa procesom pristupanja BiH Europskoj uniji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.