Obilježavanje 25. godišnjice

Lipanjske zore promijenile su tijek rata u bivšoj državi

03.06.2017.
u 08:00

U Hercegovini se ove godine proslavlja 25 godina velike akcije Hrvatskog vijeća obrane “Lipanjske zore”. Riječ je o vojnom pothvatu kojim je oslobođena dolina Neretve od srpskog agresora koji je preko toga područja želio zauzeti i južnu Dalmaciju te taj dio teritorija odcijepiti od Hrvatske, piše Večernji list BiH.

- Nakon što je Predsjedništvo BiH 29. travnja povjerilo obranu Mostara HVO-u, krenule su pripreme za oslobađanje doline Neretve. Hrvatskim snagama trebalo je samo 40 dana da se organiziraju, konsolidiraju i provedu akciju oslobađanja. Do tada je vladalo mišljenje kako je teško pobijediti ondašnju JNA i snage koje su s njom pokušale okupirati ovaj dio teritorija, ali nakon Lipanjskih zora sve se promijenilo, rekao je za Večernji list ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo. Dodao je da su linije koje su postavljene prema JNA i srpskim snagama u tome trenutku ostale do kraja ratnih događanja.

Slomljeni planovi agresora

- Oslobađanjem doline Neretva slomljeni su planovi ondašnjeg Beograda da će ovi prostori ostati u nekoj krnjoj Jugoslaviji ili “velikoj Srbiji”. Spašena je i južna Dalmacija jer su agresorske snage preko Hercegovine mislile nastaviti pohod prema Hrvatskoj. Još jednom ćemo se tijekom obilježavanja manifestacije pokloniti žrtvi hrvatskih branitelja koji su uspjeli obraniti ovaj prostor i promijeniti tijek rata, poručio je Soldo.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?