Vremešno stablo

Lipa stara 120 godina živi, ali nijemi svjedok

13.11.2015.
u 06:45

Jezerski Lipa kroz pet društvenih poredaka

Mirisne lipe, crni i bijeli dud, bagremi te krajiški kesten stabla su koja dominiraju na području Jezerskoga pokraj B. Krupe. No, vremešna lipa u Crnkića Orašju pokraj staroga Jezerskoga grada izdvaja se svojom raskošnom krošnjom i obujmom debla od 3,30 metara. Visoka je više od 15 metara. Asmir Crnkić, vlasnik posjeda na kojem se lipa nalazi, kaže kako se pod lipom koja tijekom cvjetanja predivno miriše osjeti i neka posebna pozitivna energija i mir. Iako je ljeti tijekom cvjetanja najljepša, ništa manje čarobna nije ni tijekom jesenskim suncem okupanih dana. Kako Crnkić tvrdi, lipa je vjerojatno starija od 120 godina jer na jednoj fotografiji, koju je sačinio poznati povjesničar i kustos Zemaljskoga muzeja u Sarajevu Ćiro Truhelika oko 1904. za potrebe knjige "Naši gradovi", na mjestu gdje se lipa nalazi vidljivo je malo i mlado stablo starosti desetak godina. Danas je lipa poprilično trula i krhka te se bojim da bi je jači vjetar mogao dokrajčiti, zabrinuto kaže Crnkić. S brda na kojem se nalazi vremešna lipa pruža se prelijep prizor na Jezersko polje, a za lijepa vremena vidljiva je čak i Plješevica pokraj Bihaća.

Više od 100 godina odolijevajući vremenskim nepogodama, ona je živi, ali i nijemi svjedok života ovdašnjih ljudi kroz pet društvenih sustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije