NA GRANICI

Lijepljenje plakata za minska polja na arapskom već spasilo 10 migranata

27.03.2019.
u 12:30

Akcija postavljanja upozorenja o minskim poljima ispisana na engleskom i arapskom jeziku, koja u dijelu Bosne i Hercegovine traje nekoliko dana, već je urodila plodom. Na ovaj način spašeno je deset migranata koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu. Među spašenim migrantima su djeca i trudnica. Naime, kod graničnog prijelaza Zupci prema Crnoj Gori pronađeno je 10 migranata, među kojima i petero djece i jedna trudnica, u jako teškom stanju, rekao je koordinator za razminiranje pri Gradskoj upravi Trebinja Mišo Pamučina. On je naveo kako su migrante u šumi pronašli pripadnici Civilne zaštite Trebinje prilikom postavljanja ploča upozorenja na opasnost od minskih polja u pograničnom području.

Teško stanje

“Zatekli smo ih u jako teškom stanju. Pet dana su bili bez hrane i pića, a najstrašniji prizor su iscrpljena djeca i trudnica koju smo jedva iznijeli do graničnog prijelaza”, rekao je Pamučina. Navodi kako je od migranata doznao da su ih na teritorij BiH prebacili pripadnici hrvatske policije. “Ovo je neviđeno. Sama je sreća da smo danas postavljali ploče i slučajno ih pronašli. Pitanje je što bi s njima bilo”, rekao je Pamučina navodeći da je riječ o Kurdima iz Iraka i Irana.
Migrant, koji se predstavio kao Jusuf, rekao je kako su krenuli k Italiji, ali da ih je hrvatska policija spriječila u tome. Pronađene migrante je preuzela Granična policija BiH, dok su im pripadnici Crvenog križa osigurali hranu. S obzirom na to da je riječ o iscrpljenim osobama, bit će im pružena odgovarajuća medicinska pomoć. Inače, kako bi se spriječile tragedije migranata koji se u Bosni i Hercegovini, skrivajući se od policije, kreću uglavnom po nepristupačnom i neistraženom terenu, prije nekoliko dana počelo je postavljanje plakata kojima ih se upozorava na opasnost od postojanja minskih polja. Budući da migranti ne znaju ni jedan od triju službenih jezika u Bosni i Hercegovini, upozorenja na spomenutim plakatima ispisana su na engleskom i arapskom jeziku.

Ilegalan prelazak granice

“Svjedoci smo sve većih kretanja migranata i njihovih ulazaka na naš teritorij, a koji će s lijepim vremenom vjerojatno biti intenzivirani, zbog čega u ovoj regiji, ali i u Petrovu polju te oblastima Šume, Površi i Zubački plato, odnosno graničnim područjima s Hrvatskom, ali i Crnom Gorom, u idućim danima lijepimo plakate upozorenja na arapskom i engleskom jeziku kako bi bili razumljivi svim osobama koje ilegalno prelaze granicu”, kaže Marica Tomović, tajnica Crvenog križa Trebinje.

Pamučina je pak ovom prilikom istaknuo kako se akcija lijepljenja plakata nastavlja na lokacijama, odnosno selima koja su u ratu pripadala crti razgraničenja i takozvanom dubrovačkom zaleđu. U aktivnostima na lijepljenju ovih neobičnih plakata, koje je tiskao Međunarodni odbor Crvenog križa, sudjeluju i trebinjski vatrogasci koji svojim vozilima prevoze pripadnike Crvenog križa i Civilne zaštite do odredišta koja su najčešće nepristupačna, pa su potrebna specijalizirana vozila.

Komentara 1

FI
fifmar
15:39 27.03.2019.

Ne biraju nacina kako BiH potpuno majorinizirati. Nisu Arapi ludi kada vide sliku znaju što znaci, ne moraju ni citati.Kako onda analfabeti znaju za minska polja ne znaju ni cirilicu ni latinicu a kamoli arabicu i opet prepoznaju opasnost.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije