Nakon višemjesečnih najava

Lijekovi se još uvijek prodaju po istim cijenama, jeftiniji od idućeg tjedna?!

05.05.2017.
u 07:00

Od 1. svibnja građani BiH će kupovati lijekove po novim, nižim cijenama”, vijest je koja je nekoliko mjeseci odjekivala u javnosti i građani čije kućne proračune kupnja lijekova itekako opterećuje s nestrpljenjem su čekali taj datum, piše Večernji list BiH. Jučer, 4. svibnja, kontaktirali smo nekoliko ljekarni u Mostaru kako bismo provjerili što to od lijekova sada možemo kupiti po nižim cijenama. Međutim, dobili smo odgovor koji smo najmanje očekivali. Novih, spektakularnih, sniženih cijena u ljekarnama još uvijek nema.

U okviru roka

“U ljekarnama diljem BiH od 1. svibnja dostupni su lijekovi po novim, odnosno nižim cijenama”, za Radiosarajevo.ba je u srijedu potvrdila pomoćnica direktora za Odjel za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH Biljana Tubić te istaknula kako niže cijene bh. građanima donose uštede. Ta odluka donesena je novim pravilnikom za maksimalne veleprodajne cijene lijekova u BiH, koji je stupio na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu BiH, 21. siječnja 2017. godine. “Građani će do određenih lijekova dolaziti po nižim cijenama nego do sada. Zavodi zdravstvenih osiguranja imat će priliku zbog nižih cijene osigurati veće količine lijekova svojim osiguranicima”, kazala je Tubić i dodala kako cijene lijekova neće biti povoljnije u svim oblastima. “Obradom podataka primijetili smo kako neće pojeftiniti svi lijekovi. Međutim, veliki postotak lijekova za tretman kardiovaskularnih oboljenja imat će niže cijene nego do sada. Ako u to uključimo i činjenicu da su lijekovi za tretman kardiovaskularnih oboljenja najprodavanija skupina, zaključak se sam nameće”, istaknula je Tubić. “Plan je da se nove cijene objave odmah nakon 6. svibnja, odnosno po isteku roka od 60 dana koji je dan svim pravnim osobama koje se bave prometom lijekovima naveliko da veleprodajne cijene lijekova usklade s odredbama podzakonskog akta kojim se predmetno pitanje definira. Nakon toga očekujemo da i cijene pojedinih lijekova budu niže nego što su bile do sada”, kazala je Tubić za Buku. Od pojeftinjenja će biti izuzeti lijekovi koji se izdaju bez liječničkoga recepta jer nisu predmet pravilnika.

Najskuplji u regiji

Cijene lijekova u BiH su već godinama najveće u regiji pa ih većina pacijenata nabavlja u susjednim zemljama. Usporedbe radi, cijena lijeka Zyllt, koji koriste srčani bolesnici, od 28x75 mg u BiH je oko 33 KM ili Plavixa, koji je zamjenski lijek, oko 35 KM. Cijena Hipolipa za snižavanje masnoća u krvi od 10 mg je nešto iznad 8 KM. Cijene u Srbiji su mnogo niže, čak tri puta u slučaju Zyllta i Plavixa od 28x75 mg. Oba koštaju 616 dinara, što je manje od 10 KM, dok je Hipolip od 10 mg oko 4 KM. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije