Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Lijekovi postaju glavni izvozni adut BiH, i to na Istok

Promjene na ruskom farmaceutskom tržištu prilika i za bh. proizvođača
07. studenoga 2013. u 13:48 0 komentara 211 prikaza
otv-lijekovi-txt.jpg
Foto: import

Farmaceutski proizvodi uskoro bi mogli postati glavni izvozni adut Bosne i Hercegovine. Dok se u BiH vode polemike o upravljanju i nadzoru nad Bosnalijekom, ova kompanija bilježi sve bolje izvozne rezultate na golemom ruskom tržištu. Zahvaljujući tijesnoj suradnji s najbrže rastućom distributivnom mrežom u ovoj zemlji Imperia-Pharmom, otvara se prostor za plasman lijekova iz BiH i na tržišta drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prilika za zaradu

Nakon sumorne prve polovine ove godine, Bosnalijek je u kolovozu ostvario prihod od 10,5 milijuna maraka prihoda, dok je rujan završio s dodatnim rastom od 1,3 milijuna maraka, i to najviše zahvaljujući upravo izvozu u Rusiju i Ukrajinu. Ovaj poslovni oporavak vremenski se podudara s jačanjem veza između Bosnalijeka i Imperia-Pharme. Sve ovo dodatno dobiva na težini nakon posljednjih informacija iz Rusije po kojima je došlo do preuzimanja lanca ljekarni „Ozerkov“ od lanca „Dr Stoletov“, čime ova kompanija postaje jedan od lidera u distribuciji i prodaji lijekova u Rusiji.

-Posao se procjenjuje na 3 milijarde rubalja (93 milijuna dolara). Kombinirana mreža Doktor Stoletova i “Ozerkov“ s prikazanih 16 milijardi rubalja bit će među tri najbolja u pogledu prometa u Rusiji, pišu tamošnji mediji.

“Imperia–Pharma” je bio konzultant Haden SA u procesu kupovine kompanije lanca “Dr Stoletov” prošle godine. Ista suradnja ostvarena je i pri nedavnoj kupovini dionica Bosnalijeka. Cilj ovog strateškog povezivanja je organiziranje i koordiniranje zajedničkog upravljanja mrežom ljekarni i farmaceutskih proizvođača čiji se lijekovi prometuju u Rusiji. Izravnu korist od svih aktivnosti ima “Bosnalijek”, a samim tim i država BiH.

Informacije o širenju distributivne mreže u Rusiju i očitom nastojanju da se preuzme liderska pozicija na tom tržištu pružaju nesagledive prilike za plasman Bosnalijekovih proizvoda na prostoru od više od 140 milijuna stanovnika. Širenjem tvrtke “Imperia-Pharma” na regiju, proizvodi Bosnalijeka mogli bi biti dostupni na tržištu od više od 300 milijuna ljudi.

Teško da bi sadašnji proizvodni kapaciteti ovog bh. poduzeća uopće mogli podmiriti potrebe tog tržišta koji je za mnoge svjetske proizvođače još uvijek nedostižan cilj.

Glavne stavke izvoza

Farmaceutski proizvodi su i danas jedna od glavnih izvoznih stavki BiH, a spomenuti podaci pokazuju da taj potencijal ni izbliza nije iscrpljen, posebno ako se ima u vidu poslovno povezivanje Bosnalijeka s Imperia-Pharmom. Treba imati u vidu da je promet Imperia-Pharme u prošloj godini iznosio jednu milijardu, a plan prodaje za ovu godinu iznosi 1,6 milijardi maraka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.