Obitelj Blažanović iz Ugljare (Orašje) treba pomoć

Lijek 5000 KM mjesečno, a teško bolesnom Slađanu nužan

06.03.2022.
u 10:12

 

U vremenu neizvjesnosti u kojem živi Posavina, od poplave do suše, od korone do svih ratnih slika koje nam se ovih dana vraćaju prateći ratne strahote u Ukrajini, dašak optimizma ulijevaju slike koje pune baterije ljudskosti i vjere u istinske vrijednosti, ljubav, obitelj, zajedništvo, piše Večernji list BiH.

 

Ne gube nadu

 

Život obitelji Blažanović iz Ugljare nadomak Orašja kao i brojnih u Posavini, naizgled običan, sa skromnim životnim ciljevima Marije i Slađana koji prate zasnivanje mlade bračne zajednice, kako sagraditi dom, dobiti posao, zasnovati obitelj... Tri djevojčice kao kruna ljubavi samo su im uljepšale svakodnevicu. I onda, kao grom iz vedra neba, Slađanova bolest na koju se nikada ne misli, planira, jednostavno se pojavi. I baš kako su se zavjetovali - u dobru i u zlu, Marija i Slađan zajedno pokušavaju prebroditi teške trenutke i žive skladan život u kojemu, unatoč svemu, ne žele ustuknuti pred tugom. Uza sve probleme s kojima se Slađan suočio sredinom siječnja lani zbog karcinoma, došlo je do komplikacija i dobio je i fibrozu pluća te su mu izgledi za preživljavanje bili polovični, ali se uz terapiju nosi sa svime što mu je život priuštio. - Trenutačno sam na kućnom liječenju, na koncentratoru, jednoj litri kisika i to je ono što su mi propisali na posljednjoj kontroli u Zagrebu. Pluća su trenutačno na 40% svoje funkcije - kaže Slađan. Unatoč svemu, obitelj zrači optimizmom, a njihovu povezanost može potvrditi svatko tko ih poznaje pa nije ni čudo što se Slađan dobro drži, uz svu potporu oko sebe. Supruga Marija stoički i s osmijehom prati svaku Slađanovu riječ. - Iskreno, ni sama sebi ne vjerujem što sve mogu, ali žene su najjače kad se nađu vjerojatno u najgorim situacijama, najviše od svega me vjerojatno drže djeca, i sam Slađan, kao prvo, ljubav mog života - kaže nam Marija. Zajednica nije ostala nijema na problem ove obitelji jer skupo liječenje ipak ne može sama financirati. Organizirane su i humanitarne akcije, no kako je potrebno dugotrajno liječenje, pomoć je opet nužna. - Trenutačno dobijemo nešto od Socijalnog, no želim istaknuti mog poslodavca Zlatka Oršolića iz Yimora koji se brine o nama koliko god može i na tome mu zahvaljujem kao i svima koji su sudjelovali u svim akcijama - kaže Slađan. Lijek koji Slađan koristi na mjesečnoj razini (Ofev ili Vargatef, nintedanib) nije na federalnoj listi lijekova, što je velik problem pa ga moraju kupovati u Hrvatskoj, a košta gotovo 5000 KM koliko im samo za njega treba svakog mjeseca.

 

Nije na listi

 

- Nadam se kako će netko nešto poduzet i taj lijek staviti na listu. Jednostavno želim da to sve prođe i na kraju zajedno pobijedimo. Dat ću sve od sebe da tako i bude - poručuje Marija. Za one koji žele pomoći obitelji Blažanović mogu se informirati na broj mobitela 063 608 728 ili uplatiti novac na njihov račun Addiko bank Orašje broj: 3060003088682894.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije