Puni domovi zdravlja

Liječnika traže zbog sličnih simptoma, a bez testa se ne zna je li korona, gripa ili 'flurona'

04.01.2022.
u 16:54

U svijetu je zabilježena i istodobna zaraza koronom i virusom gripe ('flurona'), u BiH sve više oboljelih od influence

Povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, bolovi u mišićima, umor... simptomi su zbog kojih sve više osoba, bez obzira na dob, proteklih dana puni domove zdravlja (te se prazne dječji vrtići i radna mjesta) diljem BiH. Tu su i želučane tegobe - proljev, povraćanje..., piše Večernji list BiH.

Gotovo iščeznula

Je li riječ o zarazi koronavirusom, virusom sezonske gripe, možda "fluroni" (kako je nazvana istodobna infekcija koronom i virusom gripe, već detektirana u svijetu) ili je u pitanju obična viroza, pitanje je na koje se bez testiranja ne može dati točan odgovor.

Od 2020., kada se u BiH pojavio i prvi slučaj zaraze novim SARS-CoV-2 virusom, najpoznatija sezonska zaraza - gripa gotovo je potpuno iščeznula. Nakon gotovo godinu i pol, početkom studenoga lani, u BiH su potvrđeni i prvi slučajevi, i to gripe tipa A, podtipa A(H3N2). I dok svijet, posebice Europa i SAD, posljednjih dana bilježi eksploziju pandemije, a novi soj koronavirusa omikron širi se munjevito, u BiH je sve više zaraze upravo virusom gripe. To, primjerice, potvrđuju i podaci iz HB županije. Naime, u posljednjih desetak dana bilježi se veliki porast broja osoba koje su uslijed respiratornih infekcija i visoke temperature zatražile liječničku pomoć. Kako su potvrdili iz Doma zdravlja u Tomislavgradu, uglavnom je riječ o oboljelima od virusa influence (gripe), dok je manji dio tijekom testiranja bio pozitivan na COVID-19. Za većinu tih pacijenata liječnici propisuju simptomatsku terapiju (lijekovi za snižavanje temperature i higijensko-dijetetski režim, uzimanje tekućine s mnogo vitamina C, med...) osim onih kod kojih je, uslijed pogoršanja bolesti, došlo do komplikacije s bakterijskim uzročnikom koji zahtijeva antibiotsko liječenje, naveli su iz Doma zdravlja. Liječnici kažu kako ovu zaraznu virusnu bolest karakteriziraju povišena temperatura, drhtavica, iscrpljenost, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj, a u težim slučajevima i upala pluća. Kao i protiv koronavirusa, i protiv sezonske gripe najučinkovitija zaštita je cijepljenje.

- Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Najviše su ugroženi stariji, mlađa djeca i osobe s kroničnim oboljenjima koje su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje uključuju upalu pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti. Gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest. Inkubacija traje kratko, nekada i manje od 24 sata. Bolesnik je zarazan dan prije pojave simptoma, i od 5 do 7 dana nakon pojave simptoma. Većina zaraženih oporavi se u roku od jednog do dva tjedna bez liječenja - navodi se na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH te se dodaje kako se virus lako i uobičajeno prenosi s osobe na osobu kapljičnim putem, kašljanjem ili kihanjem.

Liječnika treba posjetiti samo ako temperatura traje dulje od 4-5 dana, ako postoji poremećaj disanja (teško, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proljev te ako se ponovi povišena temperatura nakon poboljšanja stanja. Posebno se upozorava da antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest, a antivirusne lijekove treba koristiti samo po preporuci liječnika. Ako se zarazite, liječnici preporučuju tople, bezalkoholne napitke kako bi se nadoknadila tekućina. Kapi za nos (ako je začepljen), sredstva za snižavanje temperature, tuširanje mlakom vodom i pastile za grlo ublažavaju simptome bolesti.

Što se tiče narodnih lijekova i metoda, protiv prehlade i gripe, ali i upale sinusa pomaže inhalacija/parenje lica nad vrućim čajem od kamilice. U borbi s virusima pomaže i slatki pelin, čaj od kadulje za ispiranje bolnoga grla i usta. Za snižavanje temperature mnogi koriste rendani sirovi krumpir (s octom) koji se stavlja na stopala, senf..., čaj od lovorova lista protiv kašlja, svinjsku mast protiv plućnih bolesti, pa i upale pluća (maže se na prsa)...

Kako smanjiti rizik

Iz ZZJZ-a FBiH istaknuli su i nekoliko jednostavnih stvari o kojima svakodnevno treba voditi računa kako bi se smanjio rizik od virusnih zaraza: izbjegavajte gužve, skupove i zatvorene prostore, često perite ruke sapunom i vodom, izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, bliski kontakt s bolesnima... - Ako ste bolesni, ostanite kući i ograničite kontakt s drugima. Čistite, provjetravajte prostorije, dezinficirajte površine - savjetuju iz Zavoda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?