PRIJETE BOLESTI

Liječnik tvrdi da biste nakon povratka s godišnjeg trebali pustiti vodu iz tuša na 20 minuta!

15.07.2019.
u 21:30

Tvrdi kako to ispuštanje vode iz tuša nema nikakve veze s praznovjerjem ili opsesivnim ponašanjem već je dio zaštite njega i njegove obitelji

Kada se vratite s godišnjeg, vjerojatno prvo raspakirate stvari i perete odjeću. 

Ipak, jedan liječnik tvrdi da biste prije nego što krenete to raditi trebali prvo napraviti nešto drugo. Trebali biste pustiti vodu iz tuša da teče najmanje 20-ak minuta tvrdi dr. Tom Makin, koji nakon povratka u svoj dom nakon izbivanja od nekoliko dana uvijek prvo odlazi u kupaonicu. 

Za Metro je pojasnio kako prekrije usta i nos prije nego što pusti vodu u tušu. I dok će se mnogima ovo činiti pretjerano, liječnik tvrdi kako nije nimalo bezazleno preskočiti ovaj ritual jer se u odstajaloj vodi u cijevima i glavi tuša lako može razviti legionela, bakterija koja može imati kobne posljedice po ljude. 

Tvrdi kako to ispuštanje vode iz tuša nema nikakve veze s praznovjerjem ili opsesivnim ponašanjem već je dio zaštite njega i njegove obitelji. 

Ističe i kako nakon puštanja vode iz tuša nekih 20-ak minuta ne dopušta ostalim članovima obitelji da uđu u kupaonicu kako ne bi udahnuli smrtonosnu bakteriju u slučaju da se razvila. A to ne možemo vidjeti okom, stoga je preventiva na ovaj način dobar izbor, pojašnjava.

Iako neki smatraju da je to pretjerano ponašanje, bez takvog preventivnog djelovanja kontaminirane kapljice vode mogu se udahnuti i u plućima prouzročiti legionarsku bolest, stanje koje izaziva potencijalno po život opasnu upalu pluća i zatajenje organa. Liječnik Makin, mikrobiolog iz Cheshirea, proveo je 30 godina proučavajući tu bakteriju i načine zaraze.

Upozorava da je tijekom ljetnih mjeseci najveći rizik od infekcije legionelom koja se razvija i zadržava u stajaćoj vodi na temperaturama od 20 do 45 stupnjeva, posebice u tuševima, cijevima, vrtnim crijevima i sustavima prskalica. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije