Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Liječnici u Mostaru nerijetko su žrtve napada nestrpljivih pacijenata

13. srpnja 2017. u 20:15 0 komentara 315 prikaza

Bolest ne bira vrijeme, no među Mostarcima se posljednjih godina sve češće može čuti kako je ljeti bolje umrijeti nego biti bolestan. Posljedica je to velikih gužvi u ordinacijama obiteljske medicine zbog zamjena tijekom godišnjih odmora, kada se jedan liječnički tim gotovo po tri tjedna brine i za 2200 pacijenata.

Usluga za sve

Iako su zamjene liječnika tijekom godišnjih odmora višegodišnja praksa, ljeti je teža situacija u sustavu obiteljske medicine, ponajprije zbog smanjenja platežne moći građana, ali i nedostatka liječnika obiteljske medicine, piše Večernji list BiH. Osim velikih gužvi tijekom ljetnih mjeseci, liječnici u Mostaru opterećeni su i sve većom administracijom koja produljuje vrijeme konzultacija. Visoke temperature dodatno izazivaju nervozu i nestrpljivost kod pacijenata, što ponekad zna dovesti i do verbalnog napada na liječnika. - Naši mladi liječnici, a i oni iskusniji, nerijetko su žrtve napada nestrpljivih i nasrtljivih pacijenata koji misle kako osnovna zdravstvena skrb podrazumijeva uslugu za sve, pa i stanja koja nisu hitna u onom trenutku kada prijeđu prag ambulante - kazala je Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar. Situaciju ne olakšava ni činjenica da su najčešće “ljetne boljke” trovanja hranom, upale vanjskog uha, gubitak sluha uslijed začepljenoga zvukovoda, alergije, komplikacije od uboda insekata, ozljede, toplinska iscrpljenost, povišene vrijednosti krvnog tlaka, moždani udari... Ipak, najveći broj posjeta otpada na redovita javljanja kroničnih pacijenata, što uključuje dodatni angažman medicinskih sestara u ambulantama. Kako bi lakše podnosili ljeto, starijim i kroničnim pacijentima preporučuje se da se nikako ne izlažu suncu od 10 do 17 sati, poglavito ne stariji srčani bolesnici ni gerijatrijski oboljeli od šećerne bolesti, a prilikom izlaska vani moraju zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom. Nužno je i uzimanje do dvije litre tekućine tijekom dana, bilo kao osam čaša negazirane vode, juha, variva ili čajeva. Potrebno je izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela i treba uzimati puno sezonskog voća i povrća. Osim pridržavanja uputa o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je česta kontrola krvnog tlaka, a svaka pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak je uzbune te se preporučuje javljanje izabranom liječniku obiteljske medicine.

Pravila i prednosti

Pravilo i prednost rada mostarskog Doma zdravlja je regularno naručivanje termina u ambulantu kada su u pitanju neakutna i nehitna stanja i zdravstvene potrebe, a za sva hitna stanja pacijenti će bez razlike biti primljeni odmah. Popovac je kazala da je jedna od pogodnosti naručivanje i produžetak kronične terapije telefonski, a i konzultacije telefonom dobro dođu kako bi se izbjeglo izlaganje pacijenata visokim vanjskim temperaturama i istodobno smanjile gužve. Inače, mostarski Dom zdravlja jedan je od rijetkih koji ima mrežu od 37 timova obiteljske medicine na 18 lokacija, koji ne prekida rad ni u jednoj ambulanti tijekom ljeta kako bi pacijenti imali kontinuiranu zdravstvenu skrb

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.