O OBITELJSKOJ ANAMNEZI

Liječnici kažu da bi svaka žena morala svoju mamu pitati ovih 8 pitanja: Jer joj mogu spasiti život

majka
shutterstock
12.04.2021.
u 07:33

Kardiolog dr. Aseem Malhotra kaže da bi svatko kome je član uže obitelji umro iznenada mlad treba napraviti osnovni test srca, ehokardiogram

Osim nekih fizičkih karakteristika od roditelja nasljeđujemo i mnoge bolesti i zdravstvena stanja- poput srčanih mana, kratkovidnosti ili ranog gubitka kose. Liječnici zato ističu da bi svaka žena trebala barem otprilike znati i povijesti bolesti svoje mame, da zna s čim će se i sama u budućnosti možda morati suočiti i tako lakše preuzme kontrolu nad vlastitim zdravljem. Ovo su zato, prema liječnicima, pitanja na koja bi žene od svojih majki trebale doznati odgovore:

U kojoj je dobi prošla menopauzu?

Većina žena kroz menopauzu prolazi približno iste dobi kad i njihova majka. - Ako su vašoj mami simptomi menopauze počeli u 40-ima, vjerojatno će i vama tada početi - kaže stručnjakinja za plodnost Zita West, pa ako želite djecu kasnije u životu, dodaje, o tome trebate voditi računa.  Simptome menopauze mogu, dodaje ona, olakšati prehrana bogata s omega-3 kiselinama, D vitamin i izbjegavanje alkohola.

Je li imala rizičnu trudnoću ili težak porod?

Stanja poput preeklampsije mogu biti nasljedna, a razvijaju se kasnije u trudnoći, kaže West, a simptomi su povišeni krvni tlak, otekline i prisutnost proteina u mokraći.

Je li joj odstranjen koji madež?

Dermatolog dr. Anton Alexandroff kaže dam ako u obitelji imate povijest kancerogenih madeža, trebate više nego drugi paziti na izloženost suncu, ali i svaki mjesec odvojiti vrijeme za pregled kože. - Ako je vašoj majci ili drugom bliskom rođaku odstranjen madež koji je bio kancerogen i vi imate veći rizik od melanoma - rekao je dr. Alexandroff koji dodaje i da madež koji se mijenja, izgleda nepravilno u obliku ili boji ili pak krvari treba pregledati što prije.

Je li neki član obitelji umro iznenada?

Kardiolog dr. Aseem Malhotra kaže da bi svatko kome je član uže obitelji umro mlad i iznenada trebao napraviti osnovni test srca, ehokardiogram. Riječ je naime o ultrazvuku srca kako bi se isključila bilo kakva genetska abnormalnost koja bi mogla povećati  šanse za privremenu smrt.

- Iznenadnu smrt ljudi mlađih od 60 godina mogu uzrokovati naslijeđena, nedijagnosticirana stanja srca - rekao je dr. Malhorta, a ako vam mama zna da se to nekom iz obitelji dogodilo, preporučuje da o tome popričate sa svojim liječnikom opće prakse. 'Što vam je bliži rođak , to je veći rizik', dodaje on.

Je li vam baka bila pogrbljena?

Ako vam je baka bila pogrbljena ili je nekad slomila kuk, mogli biste biti u opasnosti od osteoporoze koja nije klasično genetsko stanje, ali isti geni mogu odrediti veličinu i snagu vašeg kostura, objasnila je medicinska sestra iz Kraljevskog društva za osteoporozu,.Julia Thomson. Naoružani informacijama, dodaje Thomson, možemo smanjiti rizik jer je prehrana bogata kalcijem (lisnato povrće, mlijeko, sir i mliječni proizvodi) izvrstan način za održavanje zdravlja kostiju.

Je li netko od bliže rodbine imao neku mentalnu bolest?

Psihologinja Jo Hemmings kaže da je važno znati i ako je majka patila od nekog mentalnog stanja: možda je, kaže, imala npr. ono što danas zovemo 'baby blues' ili pak 'pravu' postnatalnu depresiju. - Ne brinite da ćete i vi biti depresivni ako je mama bila, jer 'depresijom' se u prošlosti nazivalo cijeli niz stanja, od blage tjeskobe do sezonskog afektivnog poremećaja - kaže Hemmings i ističe kako 'svjesnost i prepoznavanje znakova može utjecati na to da u slučaju depresije prije potražimo pomoć'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije