Respiratorna oboljenja napunila ambulante obiteljske medicine

Liječnici imaju pune ruke posla, u porastu broj oboljenja sličnih gripi

storyeditor/2024-01-08/gripa_i_viroze.png
09.01.2024.
u 17:02

Kako doznajemo iz Doma zdravlja Mostar, povećan je broj slučajeva infekcija gornjih dišnih putova

Na području Federacije BiH bilježi se porast broja posjeta ambulantama obiteljske medicine zbog respiratornih oboljenja. Otkriveni su virus gripe A i virus gripe B, u porastu je broj oboljenja sličnih gripi, a ima i slučajeva COVID-19, piše Večernji list BiH.

Oboljenja

Kako doznajemo iz Doma zdravlja Mostar, povećan je broj slučajeva infekcija gornjih dišnih putova. - Trenutačno je povećan broj slučajeva infekcija gornjih dišnih putova. Riječ je ili o prehladi ili o simptomima koji su karakteristični za gripu. Nismo potvrđivali laboratorijski, ali po simptomima se može reći kako je to sezonska gripa jer se pojavljuju visoka temperatura, kašalj i promuklost koja traje i do 5 dana. Ima infekcija koje se karakteriziraju i upalama pluća te treba biti na oprezu. Također, ima stanja produljenog kašlja kod odraslih, ali i kod djece, a početkom nastave očekujemo da će to biti u još većem obujmu - kazala je za Večernji list dr. Edita Černy Obrdalj, voditeljica Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Mostar. Dala je i nekoliko savjeta. - Osnovno je snižavati povišenu tjelesnu temperaturu i dobro se hidrirati, a ako simptomi traju dulje od tri ili pet dana, potrebno se javiti liječniku, ali i ako je kašalj izraženiji s iskašljajem - objasnila je dr. Černy Obrdalj. Ističe da, kao i svake zime, virusi haraju te da su viroze bolesti koje se prenose kapljično i potrebno se svakako zaštititi. Prije svega, treba paziti na odijevanje zbog velikih oscilacija u temperaturama, ne zadržavati se u prostorijama u kojima je više ljudi, obvezno provjetravati prostorije. Spriječiti zarazu, kažu liječnici, nije lako, ali se općim i individualnim mjerama može preduhitriti. Uz redovito provjetravanje prostorija, navode liječnici, potrebno je redovito prati ruke, a jedan od načina prevencije je i nošenje maske. Za vrijeme bolesti važno je ostati kući, pokrivati usta, brisati nos papirnatim maramicama i higijenski ih odlagati. Vrlo važnu ulogu, navode liječnici, ima i jačanje obrambenog sustava. - Prehrana ima veliku ulogu. Unošenje svježeg voća i povrća bogatog vitaminima, osobito vitaminom C, u više obroka dnevno jača obrambeni sustav i povoljno djeluje u zaštiti organizma od gripe i drugih virusnih bolesti dišnog sustava - navode.

Vrijeme

Nakon dugotrajnog iznadprosječno toplog razdoblja, zima u BiH napokon pokazuje zube. Prvi ovogodišnji snijeg zabijelio je ulice glavnog bh. grada. Danas se očekuje uglavnom oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom u Bosni. U Hercegovini će tijekom dana doći do postupnog razvedravanje. Vjetar će u Bosni biti slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnja temperatura bit će od -8 do -2, na jugu od 0 do 4, a dnevna od -6 do 0, na jugu od 2 do 10 stupnjeva. U srijedu će u Bosni biti umjereno do uglavnom oblačno, a u Hercegovini uglavnom sunčano. Vjetar će biti slab, uglavnom sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura bit će od -9 do -3, na jugu zemlje do 3, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 10 stupnjeva. U četvrtak ujutro očekuje se umjereno do uglavnom oblačno, uz jaču naoblaku tijekom dana. U Bosni se po kotlinama i uz riječne tokove očekuje magla ili niska naoblaka. Vjetar će biti slab promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura bit će od -6 do 0, na jugu do 3, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 10 stupnjeva. U petak će u Bosni biti uglavnom oblačno, a u Hercegovini sunčano vrijeme. U nizinama Bosne povremeno je moguća slaba kiša ili susnježica, a u višim područjima slab snijeg. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne očekuje se umjerena do pojačana bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura bit će od -6 do 0, na jugu do 3, a dnevna od -4 do 2, na jugu BiH do 10 stupnjeva, navodi se u objavi FHMZ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije