Zastupnički dom odlučio

Lidija Bradara izabrana za novu predsjednicu Federacije BiH

28.02.2023.
u 15:51

Potpredsjednici su Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP)

Lidija Bradara (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda predsjednica je Federacije BiH, dok su Refik Lendo (SDA) iz reda bošnjačkog  i Igor Stojanović (SDP BiH) iz reda srpskog naroda dopredsjednici  ovog entiteta. Tako je većinom glasova s 58 za, 35 protiv i jednim suzdržanim odlučio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon više bezuspješnih pokušaja troje izabranih kandidata da se sami dogovore. Za ovakvu odluku glasalo je 58 zastupnika HDZ BiH, odnosno HNS-a, SDP-a, Naše stranke, NES-a, Stranke za BiH, HDZ 1990, Hrvatskog nacionalnog pomaka, PDA i Pomaka za europsku i modernu Krajinu. Protiv su bili zastupnici SDA i DF-a, a suzdržan je bio zastupnik Republikanske stranke Slaven Raguž.  
Izboru je prethodili pokušaji  zastupnika SDA i DF-a da na sve moguće načine zaustave proces izbora rukovodstva Federacije BiH. Najprije su tražili prekid sjednice s obrazloženjem kako nisu dobili materijale koji potvrđuju da troje kandidata nije postiglo dogovor. Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković- Lepić (NS) zbog njihovog prigovora prekinula je prethodno sazvanu sjednicu te sazvala novu s istim dnevnim redom - Odlukom o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH.  Odluku su prethodno razmatrala i privremena radna tijela Zastupničkog doma, Povjerenstvo za izbor i imenovanja, Zakonodavno- pravo kao i Ustavno povjerenstvo te je konačan prijedlog bio da Zastupnički dom za predsjednicu Federacije BiH izabere Lidiju Bradara, a za dopredsjednike Refika Lendu i Igora Stojanovića. Glasanju za ovakav prijedlog prethodila je burna rasprava zastupnika SDA i DF-a. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije