REK u Mostaru

Liberalizacija tržišta električne energije BiH s naglaskom na uspostavu organiziranog tržišta - burze BiH

18.10.2017.
u 14:00

Nakon uspješno održane Regionalne energetske konferencije u lipnju 2016. u Mostaru, ove godine, 19. i 20. listopada, održat će se druga po redu Regionalna energetska konferencija (REK) u Mostaru, u hotelu Mepas, piše Večernji list BiH.

Skora budućnost i suradnja

Kao i prošle godine, glavni organizator REK Mostar 2017. je JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZ HB) s partnerima konferencije - Neovisnim operatorom sustava Bosne i Hercegovine NOS BiH iz Sarajeva te Hrvatskom burzom električne energije - CROPEX iz Zagreba. Nakon što je prepoznao značaj ovakve konferencije, kako za BiH tako i za regiju, ove godine se prvi put u njezinu organizaciju uključuje i Večernji list BiH.

JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZ HB) sa sjedištem u Mostaru jedna je od triju elektroprivreda u Bosni i Hercegovini. U svom proizvodnom portfelju ima sedam hidroelektrana ukupne snage 852 MW (CHE Čapljina, HE Rama, HE Mostar, HE Mostarsko blato, HE Peć Mlini, HE Jajce I i HE Jajce II), a početkom iduće godine očekuje se puštanje u pogon velikog vjetroparka (VE) Mesihovima s ukupnom snagom od 50,6 MW. EP HZ HB jedina je elektroprivreda u regiji čija je proizvedena energija u stopostotnom iznosu iz obnovljivih izvora, čime ima zajamčenu budućnost za razliku od drugih, a i idući projekti koji se razvijaju i koji se u skoroj i daljoj budućnosti mogu očekivati u pogonu su iz obnovljivih izvora. Također, malo kome je poznato kako je EP HZ HB prvi ili među prvima u regiji kada je u pitanju pružanje pomoćnih usluga sustavu u cilju sigurnosti i stabilnosti ne samo bh. elektroenergetskog sustava nego i susjednih sustava, pa i šire.

Cilj Regionalne energetske konferencije (REK) Mostar 2017. usmjeren je prema daljnjoj liberalizaciji tržišta električne energije Bosne i Hercegovine s posebnim naglascima na uspostavu organiziranog tržišta - burze BiH i stvaranje investicijskog regulacijsko-tržišnog okvira BiH za tržišni prihvat i financijsku održivost projekata obnovljivih izvora energije.

Temeljem uspješnosti realizacije projekta burze CROPEX, kao prve susjedne EU burze, tijekom 2016. godine uspostavljena je visoka razina razumijevanja između EP HZ HB i NOS BiH s burzom CROPEX o potrebi poduzimanja svih aktivnosti usmjerenih prema osnivanju burze Bosne i Hercegovine, a koje uključuju pripremu zakonodavno-regulacijskoga i institucionalnoga okvira za njezino osnivanje i rad.

Dogovoren je nastavak suradnje među EP HZ HB, NOS BiH i CROPEX-om te potpisana međusobna trilateralna suradnja o pružanju zajedničke potpore i poduzimanju svih mjera za osnivanje burze BiH s ciljanim sjedištem u Mostaru te suradnji na organizaciji 2. regionalne energetske konferencije (REK) u Mostaru 19. i 20. listopada 2017.

EP HZ HB je donio povijesnu odluku ići ambiciozno ukorak s vremenom, odnosno ukorak s europskim i regionalnim energetskim integracijskim i poslovno-tržišnim izazovima te je predan ciljevima unapređenja i modernizacije poslovanja u želji postati organizacijski moderna i poslovno profitabilna, tržišno konkurentna, europska i regionalna elektroprivreda.

EP HZ HB je potpuno svjestan važnosti sudjelovanja na organiziranom burzovnom tržištu te uloge i odgovornosti koju elektroprivredno poduzeće s vlastitom proizvodnjom i maloprodajom ima u cilju ostvarenja likvidne domaće burze električne energije. Drugim riječima, bez jake potpore dominantne elektroprivrede nema likvidnosti na domaćoj burzi električne energije. EP HZ HB je snažan tržišni sudionik BiH s proizvodnjom električne energije dominantno iz hidroelektrana, s vrlo važnom CHE Čapljina od državne i regionalne važnosti za regulaciju sustava te prvim investicijskim projektom u vjetroenergiju VE Mesihovina u BiH. Temeljem pozitivnih iskustava susjedne EU burze CROPEX, imajući u vidu vlastite poslovne ciljeve u vezi s nastupom i koristi od sudjelovanja na organiziranim tržištima, koji izravno pomažu i investicije koje EP HZ HB ima u vjetroenergiju, uz postojeće bogate hidropotencijale, EP HZ HB daje punu potporu osnivanju burze BiH sa sjedištem u Mostaru, čija će se realizacija nastaviti uz daljnju pomoć NOS BiH te susjedne EU burze CROPEX i uključenost svih zakonodavnih i regulacijskih nositelja vlasti BiH.

Prednosti burze

CROPEX je uspješno uspostavio organizirana tržišta “dan unaprijed” u veljači 2016. godine i “unutar dana” u travnju 2017. u suradnji s burzom partnerom Nord Pool, povijesno prvom i danas vodećom burzom Europe. Uspostavom organiziranog tržišta “dan unaprijed” prvi put uspostavljene su veleprodajne satne tržišne cijene u Republici Hrvatskoj, dok unutardnevno tržište omogućava dodatnu optimizaciju portfelja članova CROPEX-a do pola sata prije fizičke isporuke električne energije u elektroenergetski sustav, učinkovitiju i troškovno učinkovitiju integraciju obnovljivih izvora energije i smanjenje ukupnih troškova uravnoteženja na potpuno tržišni način. U cilju poticaja uspostave organiziranih tržišta u susjednoj BiH te ostalim zemljama jugoistočne Europe, kao i njihova povezivanja s hrvatskim burzovnim tržištima, CROPEX je, kao prva EU burza, potpisao u ožujku 2017. godine tzv. Western Balkan 6 sporazum o razumijevanju (WB6 MoU).

CROPEX je prepoznat ne samo kao burza partner konferencije REK, koja svojim znanjem i iskustvom pomaže i nastavlja pomagati uspostavi burze BiH, već i kao prva burza na kojoj će EP HZ HB postati izravni član u okviru ulaska na tržište EU. S obzirom na to da je burza CROPEX u ovom trenutku, zajedno s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS) iz Zagreba, uključena u realizaciju projekata povezivanja hrvatskog organiziranog tržišta u EU “dan unaprijed” tržište na hrvatsko-slovenskoj granici te u EU unutardnevno tržište na hrvatsko-mađarskoj granici, očekuje se prvo prekogranično povezivanje burze BiH upravo s CROPEX-om, a time i integracija organiziranog tržišta BiH u EU.

NOS BiH je i ove godine partner konferencije “REK Mostar 2017.” kao državni operator prijenosnog sustava BiH koji je, zajedno s drugim ključnim tijelima BiH, institucionalni nositelj i predlagatelj zakonodavnih rješenja BiH u cilju uspostave burze BiH. Osim vođenja elektroenergetskog sustava BiH te tržišne dodjele prekograničnih kapaciteta na granicama sa susjednim državama, poput drugih EU i regionalnih operatora prijenosnih sustava ili operatora tržišta, NOS BiH vodi tržište bilateralnih ugovora i tržište uravnoteženja električne energije BiH, s uspostavom burze BiH kao prirodnim sljedećim zadatkom. S tim u vezi, NOS BiH je, kao prvi korak, potpisao sporazum o suradnji s burzom Nord Pool te je aktivan u okviru WB6 MoU aktivnosti. Po uspostavi burze BiH, današnji prekogranični kapaciteti će projektom povezivanja organiziranih tržišta Hrvatske i BiH preko burzi CROPEX i burze BiH biti implicitno dodijeljeni članovima susjednih burzi, a što je veliki iskorak prema maksimizaciji ekonomskog korištenja raspoloživog kapaciteta na predmetnoj granici i povećanju likvidnosti trgovanja na susjednim burzama. Projekt spajanja tržišta Hrvatske i BiH treba sagledavati i u svjetlu zajedničkog rada NOS BiH i HOPS-a u kontrolnom bloku Slovenija - Hrvatska - BiH te komplementarnosti elektroenergetskih sustava i tržišnih potreba Hrvatske i BiH.

Ovogodišnji REK s gotovo 300 sudionika već je povijesni, uz veliku podršku ne samo nositelja najviše političke vlasti BiH te susjedne Hrvatske već i svih zemalja regije jugoistočne Europe, s brojnim visokim predstavnicima iz znanstvenog i stručnog života, predstavnicima burzi jugoistočne Europe, kao i predstavnicima i voditeljima projekata osnivanja novih burzi iz zemalja jugoistočne Europe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?