VATIKAN

Libanonci ostali iznenađeni razlogom zbog kojeg je papa Franjo odbio njihovog veleposlanika

Papa Franjo
26.10.2017.
u 07:45

Kada je u Vatikanu libanonskom premijeru Haririju rečeno za veleposlanika masona ostao je, kažu upućeni, iznenađen

Nakon što, prije dvije godine, Sveta Stolica nije prihvatila imenovanog novog francuskog veleposlanika, jer je bio javno deklarirani gay i borio se za prava homoseksualnih osoba, sada nije prihvatio imenovanog novog veleposlanika Libanona, jer je mason.

O neprihvaćanju libanonskog veleposlanika, preuzevši pisanje listova iz Bejruta, piše rimski list Il Messaggero. Zapravo, sve je došlo na vidjelo ovih dana nakon što je papa Franjo primio (13. listopada) libanonskog premijera Saada Haririja, kome je rečeno kako osoba koja je bila imenovana kao libanonski veleposlanik pri Svetoj Stolici neće biti prihvaćena, jer je mason, te da imenuje drugu osobu.

Kao novi libanonski veleposlanik bio je imenovan Johnny Ibrahim, sadašnji libanonski konzul u Los Angelesu. Ibrahim, kada je u srpnju doznao kako ga njegova vlada imenuje veleposlanikom u Vatikanu, organizirao je i slavlje, te se susretao i s američkim biskupima.

Kada je u Vatikanu libanonskom premijeru Haririju rečeno za veleposlanika masona ostao je, kažu upućeni, iznenađen.

Nekoliko dana kasnije Hariri je bejrutskom listu na francuskom jeziku, L'Orient Le Jour, izjavio kako će ubrzo riješiti to pitanje postavljeno mu u Vatikanu. Konzul Ibrahim, koji neće postati veleposlanik, izjavio je kako je imao neke povezanosti s francuskom masonerijom, ali da nikada nije postao masonom, članom masonske lože.

No, nikada do sada nije se postavljalo u Vatikanu pitanje je li neki veleposlanik i član neke masonske lože, a možda se i nije postavljalo jer do sada nije bilo takvih slučajeva. U svakom slučaju ni mason ni gay veleposlanik ne mogu biti u Vatikanu.

Podsjetimo dakle na slučaj imenovanog i neprihvaćenog francuskog veleposlanika pri Svetoj Stolici. U siječnju 2015. obznanjeno je kako tadašnji francuski predsjednik François Hollande namjerava za veleposlanika u Vatikan poslati Laurenta Stefaninija, tadašnjeg šefa protokola Elizejske palače.

Stefanini je od 2001. do 2005. bio u francuskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici na položaju drugog čovjeka veleposlanstva, pa se nije moglo pretpostavljati kako neće dobiti vatikanski diplomatski agreement. Francuski tisak, nakon što duže vrijeme nije stizala nikakva informacija o davanju prihvata francuskom veleposlaniku, počeo je špekulirati kako je to zbog toga što je gay osoba.

Papa Franjo je, prema pisanju francuskog tjednika Le Canard Enchaîné, primio, u privatnu audijenciju, u svome domu u Santa Marti, zacrtanog veleposlanika Stefaninija, ali se nije ništa promijenilo. Mislilo se kako će Vatikan s vremenom popustiti, a iz Elizejske palače je stalno priopćavano kako ne postoji drugi kandidat za veleposlanika.

No, na koncu je Francuska, nakon što više od godinu i pol nije imala svoga veleposlanika pri Svetoj Stolici, morala popustiti i Hollande je imenovao novu osobu, Philippea Zellera, veleposlanikom. Stefanini je postao francuski veleposlanik pri UNESCO-u.

Dekret o prihvaćanju Zellera veleposlanikom u Vatikanu potpisan je 12. svibnja 2016. Zeller je u Rim stigao mjesec dana kasnije, a državni tajnik kardinal Pietro Parolin je za francuski list Croix izrazio zadovoljstvo francuskim gestom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije