Županijski odbor HDZ-a BiH nastavlja s razgovorima koji imaju cilj uspostavu većine

Letica: HDZ BiH želi što prije okončati proces izbora nove županijske Vlade

03.08.2023.
u 10:48

Proces uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji trebao bi biti nastavljen u danima koji slijede, a razloge da produljenje neizvjesnosti svakako treba tražiti u činjenici da se prvenstveno na bošnjačkoj političkoj sceni do sada nije uspjela iskristalizirati jasna skupina koja će stati uz partnere na hrvatskoj strani. Ipak, HDZ BiH, kao pobjednička stranka i politička opcija koja vodi proces pregovora, nastavlja pozivati potencijalne partnere na dogovor, nastojeći dobiti novu većinu koja će u Vladi, kao i Skupštini, imati kapacitet raditi uz maksimalnu protočnost u predlaganju i usvajanju brojnih zakonskih i drugih odluka kojima se trebaju provesti i neki od reformskih procesa u županiji.

Važnost pregovora

Dr. Ludvig Letica, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije, ističe kako je cilj HDZ-a BiH što prije okončati pregovore oko ustroja nove skupštinske većine i Vlade županije. No, ishod ne ovisi o HDZ-u BiH, već o partnerima s kojima je potrebno imati ukupno 20 od 30 zastupnika u Skupštini. Letica je također podsjetio kako HDZ BiH vodi proces pregovora te je namjera što prije završiti isti kako bi županija dobila novu izvršnu vlast. Podsjećamo, Letica je nedavno na konstituirajućoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a jednoglasno izabran za predsjednika ŽO-a. Tom je prilikom zahvalio Županijskom odboru HDZ-a BiH HNŽ-a na podršci, navodeći kako će prvi među jednakima u ovome sazivu težiti tome da Županijski odbor HDZ-a BiH HNŽ-a nastavi provoditi politiku koja će učiniti sve kako bi pomogla razvoju županije i svih njezinih žitelja. Također, izabrano je Predsjedništvo ŽO-a HDZ-a BiH HNŽ-a, a članovi su: Marko Novak, Stjepan Bošković, Smiljan Vidić, Marin Radišić, Dragan Jurković, Stana Burić, Ivan Rogić i Ivan Antić.

Županijski odbor stranke u razdoblju koje je pred nama nastavlja s razgovorima s potencijalnim partnerima, a cilj je dobiti stabilnu skupštinsku većinu koja će imati dovoljan broj zastupnika u Skupštini županije koji će podržati imenovanje nove Vlade. U skladu s ustavnim pravilima, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini kako bi Vlada mogla biti imenovana, odnosno 20 od ukupno 30 zastupnika u zakonodavnom tijelu županije. To svakako pridonosi usložnjavanju situacije nakon provedbe općih izbora jer traži nešto dulji proces dogovaranja, kao i uključenost većeg broja političkih subjekata s kojima bi se takva podrška i osigurala. Tako je i ovaj put te se već nekoliko mjeseci vode intenzivni pregovori kako doći do većina. No, budući da specifičnosti bosanskohercegovačkog političkog prostora često dovode do situacije u kojoj matematički zbroj nije presudan za rješenja naoko jednostavnih jednadžbi, tako se dogodilo i ovaj put, a razlog je bošnjačka politička scena, odnosno polaritet koji vlada u odnosima dvaju blokova - na jednoj je strani SDA, a na drugoj SDP.

Nekoliko scenarija

Do sada je bilo nekoliko scenarija koji još uvijek nisu rezultirali konačnim odgovorom na pitanje tko će od Bošnjaka činiti partnera Hrvatima. Prvo su to bili predstavnici SDP-a, no ubrzo je došlo do pokretanja medijsko-političke mašinerije koja im je spočitavala navodno izdajništvo bošnjačkih interesa. Onda je u igru došao SDA, da bi krajem srpnja ponovno uslijedile informacije o tomu kako će SDP i NiP ipak biti dio nove većine.

U ovom trenutku finalnog odgovora još uvijek nema, međutim, za očekivati je kako će, približavanjem rujna, uslijediti intenziviranje procesa političke komunikacije u odnosima aktera koji trebaju činiti novu većinu. Svakako će takvo što biti posljedica činjenice da ova županija treba stabilne političke odnose, među ostalim i zbog važnih obveza, ali i prilika koje joj se pružaju u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?