Prvi je užitak za nepce

Ledena nugat torta bez pečenja omiljena je svima

01.11.2021.
u 17:16

Torta je fina kremasta, bogata lešnicima i čokoladom, nema pečenja tako da se za čas napravi, a ukusom osvaja sve!

Podlogu čine wellness keks, mljeveni lješnjaci i topljena čokolada. Potom ide svetla pjenasta krema od kuhanih jaja i pečenih lješnjaka, a kao finalni sloj dolazi predivna umućena ganache krema od čokolade. Pravi užitak za nepce. 

Sastojci

Za prvi sloj:

  • 70 g putera,
  • 100 g crne čokolade,
  • 100 ml mlijeka,
  • 150 g mljevenih pečenih lješnjaka,
  • oko 150 g mlevenog integralnog keksa (wellness ili neki drugi)

Za drugi sloj:

  • 3 jaja,
  • 5 žliac šećera u prahu,
  • 2 vanilin šećera,
  • prstohvat soli,
  • 150 g putera,
  • 100 ml slatke pavlake,
  • 100 g mljevenih pečenih lješnjaka

Za treći sloj:

  • 400 ml slatke povlake,
  • 200 g crne čokolade,
  • 30 g putera.
  • Priprema

    Najprije  ispecite lješnjake (250 g) i ogulite im ljusku. Ja ih pečem u rerni na 180 stupnjeva, 10-15 minuta a vi možete u zavisnosti od toga koliko jaku aromu volite.

    Treći sloj

    Tortu počinjemo sa trećim slojem jer zahtjeva hlađenje, taman dok pripremate ostalo. Dakle, zagrejte slatku pavlaku skoro do vrenja, skinite sa vatre pa ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i puter i sve dobro izmješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu. Ohladite prvo malo na sobnoj temperaturi, pa stavite u hladnjak da se skroz ohladi.

    Prvi sloj

    Za prvi sloj, otopite puter sa čokoladom i mlijekom na blagoj vatri uz mješanje dok se sve lijepo ne sjedini. Sameljite pečene lješnjake kao i integralni keks. Ja sam koristila wellness sa ovsenim pahuljicama. Sve sjedinite i dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Uzmite obruč od okruglog kalupa za torte (prečnika 23-26 cm), postavite ga na odgovarajuću tacnu ili tanjir pa unutar njega rasporedite smjesu za podlogu, lijepo utapkajte i poravnajte. Stavite u hladnjak.

  • Drugi sloj

    Za drugi sloj odvojite belanca od žumanaca. Žumanca izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Posebno umutite sneg od bjelanca u koja ste dodali prstohvat soli. Umješajte polako snijeg od bjelanaca u žumanca pa stavite da se kuha na pari, 10-ak minuta.

    Krem blago prohladite, pa dodajte omekšali puter (ili margarin) i penasto izmutite. Zatim dodajte i prethodno umućenu slatku pavlaku i izmešajte kašikom vrlo laganim pokretima. Na samom kraju umešajte ručno i mlevene pečene lješnjake. Ovaj sloj rasporedite preko prvog sloja tj. podloge, i vratite u hladnjak.

    Sada izvadite iz hladnjaka čokoladni ganache i izmiksajte ga kratko u lijepu pjenastu kremu ali ne previše čvrstu! Treba da je malo mekša, a kasnije će se stegnuti u hladnjaku. Ovu kremu nanesite na tortu i vratite u hladnjak na hlađenje još minimun 2-3 sata. Nakon toga, skinite obruč i torta je spremna za degustaciju.

    Uživajte! 🙂

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?