ministar vanjskih poslova Ruske Federacije

Lavrov: Neprihvatljivi pokušaji smanjenja prava Srba i Hrvata, državotvornih naroda u BiH

Sergej Lavrov
26.03.2017.
u 12:00

Postoje pokušaji smanjenja prava Srba i Hrvata u BiH. Mi jasno kažemo da je takav korak neprihvatljiv – poručio je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

On je, kako prenosi avaz  imao veliko predavanje polaznicima ruske Generalštabne akademije.

Iscrpan odgovor

Nakon predavanja, ministru Lavrovu su postavljana pitanja, a jedno od njih ticalo se Balkana. Šef ruske diplomacije dao je iscrpan odgovor.

U dijelu koji se odnosi na BiH, on je kazao:

– Svjesni smo da postoje komplikacije i u BiH. Ima pokušaja tamo da se Dayton minira. Podsjetit ću vas da je Daytonski sporazum osigurao zajednički život i postojanje bošnjačko-hrvatskog i srpskog entiteta. Oni čine jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu. Ali se ta država temelji na principu donošenja odluka kroz suglasnost sva tri državotvorna naroda – istaknuo je Lavrov.

On je objasnio i da je Rusija članica Vijeća za sprovedbu mira (PIC).

– Moram reći da se naše procjene tamo prihvaćaju. S njima se slažu i Europljani. Ali, tamo, u BiH postoji takav atavizam, kao što je Ured visokog predstavnika koji je bio stvoren kada je BiH tek skrojena u skladu s rezultatima jugoslovenskih ratova.

Taj visoki predstavnik ima prava diktatora, može poništiti bilo koju odluku i donijeti svoju, bez savjetovanja s bilo kime. To je sramota – naveo je Lavrov.

Istaknuo je da je BiH ne tako davno bila i nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda a da je i “sada kontorlira neki „čiko“ koji je izgubio osjećaj za realnosti i izlazi daleko iz okvira čak i svojih diktatoriskih ovlasti” – kazao je Lavrov.

On je istaknuo da Ruska Federacija na Balkanu ima razvijene odnose s tamošnjim državama i da se to Zapadu ne sviđa.

Ili – ili

– Oni zbog nečega Balkan smatra mjestom problematičnih djelovanja Rusije. Zapad se i ovdje ponaša u skladu s istom neadekvatnom logikom s kojom oni nastupaju i u postsovjetskoj regiji – „ili s nama li protiv nas“.

Mnoge zapadne zemlje ne znaju povijest i to im možemo oprostiti. Ali oni moraju znati koliko je ruski krvi proliveno na Balkanu! To što ne znaju ili neće da znaju, ostavljamo njima na savjesti – rekao je Lavrov u svom odgovoru.

Osvrćući se na sitaciju u Srbiji on je kazao da su međusobni odnosi “vjerojatno najbolji ikada”.

Istaknuo je da se čelni ljudi dviju država redovito susreću, ministri dviju vlada tijesno surađuju na brojnim projektima, da je Srbija uspostavila kontakte s Euroazijskim ekonomskim savezom, te da ima promatrače u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovorene kolektivne sigurnosti (ODKB).

– To se odražava na praktičnu suradnju u ekonomiji i investicijama gdje su naše pozicije dosta ozbiljne i donose korist našim srpskim partnerima. Ali se, također, reflektira i na polju humantarne razmjene i međuvjerskim vezama.

Paranoje na Zapadu zbog normalnih, prijateljskih vela s našim starim parterima na Balkanu,  najbolje se vidi kroz odnos EU prema našem humanitarnom centru koji smo, zajedno s Srbijom stvorili u  Nišu.

Ovaj centar gdje se stacionira odgovarajuća oprema za humanitarne operacije, a gdje se i naši avioni mogu puniti gorovim kada gaše požare i u europskim državama, smeta Zapadu.

Oni bukvalno vise nad glavom srbijanskim  čelnicima zahtijevajući da se on ne pretvori u regonalni, da se njemu ne pridruže i druge zemlje. Oni se oštro protive tome da radnici ovog centra dobiju imunitet, koji im inače pripada kroz međunarodne ugovore. I sve se radi usprkos tome što je tijekom nekoliko zadnjih godina kroz ovaj cenar Rusija pružla pomoć mnogim zemljama EU u gašenju požara u njihovim državama.

Rekao bih da je to čak i nepošteno! Koriste se  usluge i strukture koje se na svaki način žele limitirat ili barem otežati njegovo djelovanje – rekao je Lavrov.

Susret s Kolindom

Govoreći o Hrvatskoj, podsjetio je da se nedavno u Minhenu susreo s predsjednicom te države Kolindom Grabar Kitarović.

– Ruska Federacija zainteresirana je za kontakte na visokoj i najvišoj razini, a imao i dobre ekonomske projekte u Hrvatskoj, kazao je Lavrov.

Lavrov smatra da je u Makedoniji situacija veoma složena “zbog duboke krize koja je po mnogima isprovocirana vještački”.

– Sve ide k tome da se u makedonsko društvo pokuša unijeti razdor, da se prekrše i sporazumi koji su bili potpisani davno u Ohridu i koji su albanskoj manjini dali dosta značajnih prava, ali u okviru makedonske države – rekao je Lavrov.

Pojasnio je da je Rusija bila suglasna s takvom odlukom, ali je istovremeno tražila da se ista prava daju i ruskoj manjini u Pribaltiku.

Lavrov je prigovorio Zapadu da nastoji oslabiti i obesmisliti Ohridski sporazum.

– Nadam se da Zapad shvaća opasnost takvih pokušaja, ali u sebi nema snage spriječiti ih.

S Makedoncima imamo dugotrajne i veoma dobre odnose. Da nije ove krize, mogli bi smo raditi korisne stari, bez osvrtanja na negativna zbivanja unutar države – naglasio je Lavrov.

Najoštriji dio izlaganja ticao se Crne Gore.

Neka im Bog sudi

Ona je, po Lavrovu, “nažalost potpala pod najprovokativniji ultimatum – ili s Europom ili s Rusijom”.

– Tamošnja vlast odlučila žrtvovati stare i dobre odnose s Rusijom, zarad nekih novih euro-atlantskih težnji. Neka ta odluka ide na savjest aktualnom crnogorskom i NATO vodstvu. Ali, apsolutno nije jasno kako će NATO biti sigurniji ulaskom Crne Gore, kao ni kako će Crna Gora biti sigurnija. Posebno jer uopće nije bilo nikakve prijetnji po sigurnost Crne Gore – rekao je Lavrov.

Govoreći dalje on je u jednom momentu, opisujući aktualno crnogorsko vodstvo izgovorio i “neka im Bog sudi”.

– Siguran sam da će sve ovo proći i da ćemo opet biti u vremenima i odnosima o kakvima  je nekada pjevao pjesnik Vladimir Visocki – da smo mi u crnogorskim srcima, a oni su i sada u našim srcima – poručio je šef ruske diplomacije.

On je rezimirao stavom da “situacija nije jednostavna. Ali, na Balkanu nikad i nije bilo jednostavnih situacija”.

– Vjerojatno je glavna pouka koju moramo izvući iz povijesti ovog regije koja je puno stradala, da ga prestanemo koristiti u geopolitičkim igrama.

Došlo je vrijeme da prestanemo vući zemlje na jednu ili drugu stranu. Potrebno je graditi zajedničku europsku sigurnost u okviru koje i  članice NATO i ODKB-a, ali i zemlje koje nisu ni u jednoj vojno-političkoj uniji, mogu se osjećati komforno, jednako sigurno i neupitno sigurne.

Drugog puta nema! – zaključio je Lavrov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?