Suđenje Perković-Mustač

Lasić svjedočio o organizaciji UDBA-e, agentima i atentatima

14.01.2016.
u 07:00

Svjedočenje visokog SDS-ova dužnosnika Ivana Lasića Gorankića, umjesto dva, potrajalo je punih šest sati iz Mostara

Nekadašnji jugoslavenski šef II. uprave savezne jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) u Beogradu Ivan Lasić Gorankić jučer je svjedočio videolinkom iz Mostara u nastavku suđenja bivšim visokim dužnosnicima hrvatskog republičkog SDS-a Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu, piše Večernji list BiH. Na nastavak svjedočenja, koje se održavalo iz prostorija Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, Lasić Gorankić je ponovno stigao na sporedni ulaz izbjegavši novinare. Novinari nisu mogli nazočiti ni samom ispitivanju s obzirom na to da je prostorija u kojoj se nalazio Lasić s odvjetnicom Nadom Dalipagić premala za javnost. 
Umjesto dva sata, koliko je trebalo trajati ispitivanje, umirovljeni visoki dužnosnik SDS-a, koji sada živi u Širokome Brijegu, je punih šest sati odgovarao na pitanja iz Visokog zemaljskog suda u Münchenu gdje se vodi postupak za ubojstvo hrvatskog disidenta i nekadašnjeg direktora INA-e Stjepana Đurekovića 1983. godine. 
Prema riječima odvjetnice Dalipagić, u nastavku ispitivanja iz lipnja prošle godine Ivan Lasić Gorankić je odgovarao na pitanja predsjedatelja Sudskog vijeća Manfreda Daustera, tužitelja i odvjetnika optuženih o načinu funkcioniranja službe u okviru Službe unutarnjih poslova (današnjeg Ministarstva unutarnjih poslova). 
“Ovo njegovo svjedočenje u suštini se odnosilo na objašnjavanje organizacije državne Službe unutarnjih poslova (SUP) i republičkih, kao i onih koje su bile u nadležnosti pojedinih organizacija. Uz to, Lasić je odgovarao i na pitanja o tome tko je sudjelovao u akcijama, te tko je bio na čelu pojedinih organizacijskih jedinica”, kazala je Dalipagić za Večernji list BiH.

Odvjetnica Dalipagić nije mogla govoriti o potankostima svjedočenja, a sam Lasić Gorankić nije želio davati izjave za javnost. Ivan Lasić Gorankić je 2014. godine priveden u Policijsku upravu u Širokom Brijegu na temelju zahtjeva njemačkih vlasti, no, s obzirom na to da BiH ne izručuju svoje državljane, nije se moglo udovoljiti zahtjevima Njemačke. U ranijem iskazu danom početkom 90-ih hrvatskim službama, a koji je objavljen u knjizi “Tajni rat UDBA-e protiv hrvatskog iseljeništva”, Gorankić je dao naslutiti povezanost Perkovića i Mustača s ubojstvom Đurekovića premda je to na suđenju prošle godine opovrgnuo. U tom iskazu otkrio je lanac donošenja odluka o likvidacijama, ključne osobe i agente na terenu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije