HNŽ: SDP najavio izlazak iz koalicije, HDZ BiH očekuje jačanje aktivnosti do kraja mandata

Lasić: Neki su preko Vlade radili za svoje projekte

'vlada_hnz'
Foto: ''
16.06.2014.
u 09:29

MARTINOVIĆ: HDZ 1990. je raskinuo sporazum koji je imao s HDZ-om BiH

Rekonstrukcija vlasti u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije iznenadila je mnoge. Iako se dugo spominjala ova mogućnost, malo tko je očekivao kako će se promjene dogodili samo nekoliko mjeseci prije izbora i prije sastavljanja nove vlasti u županiji. Ipak, na temelju prijašnjih iskustava, jako je moguće da novoimenovani ministri ostanu na dužnosti još barem godinu dana jer proces formiranja nove vlasti u HNŽ-u znao je trajati i više od godinu dana. Nakon smjene Luke Faletara, Ilije Cvitanovića i Marinka Petrića, svi iz HDZ-a 1990., mnogo se nagađalo o stvarnim razlozima njihovog odlaska.

‘90.-ka raskinula ugovor

Kako nam je rekao novi dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović, više nije postojao nijedan razlog za koaliciju dva HDZ-a u HNŽ-u. - HDZ 1990. je raskinuo sporazum koji ima s HDZ-om BiH i postavljalo se pitanje zašto bi više ova koalicija ostala u HNŽ-u. Treba nepomenuti kako je HDZ BiH 2010. mogao sam formirati vlast s SDA i SDP-om, ali smo dopustili zbog suradnje da dio Vlade bude i HDZ 1990. Postupci koje je poduzimao HDZ 1990. posljednjih mjeseci su nam pokazali kako ta stranka više nije na istom putu tako da je ovo logičan slijed događaja - rekao je za Večernji list Martinović.

Nema više povjerenja

Sličan stav ima i njegov stranački kolega i predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić. On je za Večernjak rekao kako je postalo očito da su izbačeni ministri počeli koristiti svoje pozicije kako bi doprinosili projektima koji nisu u okviru Vlade HNŽ, te kako je zbog toga izgubljeno povjerenje u odnosima unutar Vlade HNŽ. - Svi oni koji će biti u Vladi, svoj posao moraju raditi u punom kapacitetu. To nije bio slučaj s ministrima koji su smijenjeni. Očekujem da će novi ministri raditi u punom kapacitetu i da će odmah početi rješavati probleme u svojim resorima - rekao je Lasić za Večernji list. Županijski odbor SDP-a BiH HNŽ smatra kako je koalicijski sporazum između dva HDZ-a, SDA i SDP-a u toj županiji ništavan. “U skladu s činjenicom da se na sjednici Skupštine HNŽ jasno definirala nova većina, Županijski odbor SDP-a HNŽ smatra koalicijski sporazum s partnerima u vlasti na razini županije ništavnim te više nema obvezu djelovanja u skladu s istim”, navodi se u priopćenju. Na proširenoj sjednici ŽO SDP BiH HNŽ donesena je jednoglasna odluka o pokretanju procedure isključenja Mirsada Ljeljka iz SDP-a BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?