30 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma

Lajčák: Nije normalno da su bonnske ovlasti i dalje u upotrebi

19.04.2024.
u 17:14

Lajčák je poručio liderima triju konstitutivnih naroda s kojima je imao priliku razgovarati da pokušaju pronaći domaće rješenje

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčák izjavio je da nije dobro ni normalno da su bonnske ovlasti i dalje u upotrebi u Bosni i Hercegovini, gotovo 30 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

- To tako nije projektirano. Mi zaista trebamo promovirati demokratski izabrane lidere, demokratske procese i europska međunarodna zajednica treba biti tu da pomogne, ali ne i da diktira - rekao je Lajčák za N1.

Naglasio je da je Europska unija uvijek spremna podržati ono što proizvedu demokratski izabrani politički lideri. Lajčák je poručio političkim liderima sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini s kojima je imao priliku razgovarati da pokušaju pronaći političko rješenje koje je domaće. - Mi trebamo promovirati demokratski izabrane lidere, demokratske procese i europska međunarodna zajednica treba biti tu da pomogne, ali ne i da diktira - istaknuo je Lajčák. Podsjećamo, prije nekoliko dana predstavnici stranaka koje čine vlast na državnoj razini uspjeli su postići načelan dogovor oko toga da će vrlo skoro u parlamentarnu proceduru poslati prijedlog Izbornog zakona, a čime bi se dodatno ubrzao europski put zemlje. Također, pred BiH je usvajanje još nekoliko zakona koji traže dobro i produktivno političko ozračje, a time bi BiH mogla računati na dobivanje pregovaračkog okvira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?