Drljača:

Vlada nije usvojila izvješće Nadzornoga odbora Federalnog zavoda MIO

Umirovljenici
16.06.2016.
u 16:04

 Vlada FBiH na svojoj današnjoj sjednici nije usvojila izvješće Nadzornoga odbora Federalnoga zavoda MIO s obzirom na to da postoje određene smetnje jer taj odbor nije dao konkretne prijedloge i aktivnosti u cilju stabilizacije mirovinskoga sustava.

- Ovdje se radi o činjenici da se Vlada izjasnila o izvješću i na osnovu njega i zauzela takav stav - objasnio je Federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik federalnog premijera  Vesko Drljača na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Mostaru upriličenoj tijekom sjednice Vlade FBiH.

  Što se tiče isplate mirovina, Vlada je poduzela određene mjere i aktivnosti u cilju davanja dodatnih  novčanih sredstava i cilj je, kazao je resorni ministar, da lipanjske mirovine koje se isplaćuju u srpnju budu do 10. u mjesecu okončane.

 - Mislim da je s današnjim datumom više od 95 posto mirovina isplaćeno - ocijenio je Drljača.

Vlada Federacije BiH je tijekom današnje sjednice u Mostaru razmatrala Program ruralnog razvoja FBiH za razdoblje 2016.-2020. godine, te donijela  odluku o davanju suglasnosti na tekst  Sporazum između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, a upoznata je  i o tijeku pregovora za donošenje novih granskih kolektivnih ugovora.

Federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik federalnog premijera  Vesko Drljača upoznao je danas usmeno članove Vlade  FBiH  o tijeku pregovora za donošenje novih granskih kolektivnih ugovora.

- U skladu sa Zakonom  o radu i općem kolektivnom ugovoru za područje FBiH, Vlada je pristupila pripremama za vođenje pregovora oko usklađivanja granskih kolektivnih ugovora s onim područjima djelatnosti, odnosno za ona javna poduzeća i privredna društva gdje je Vlada FBiH poslodavac i ovlašteni pregovarač - kazao je Drljača  konstatirajući da su intezivirani procesi pregovaranja u smislu donošenja novih kolektivnih granskih ugovora te da je socijalni dijalog u punom jeku

  Tako su jučer, 15. lipnja nastavljeni pregovori o kolektivnom  ugovoru za državne službenike i namještenike, dok danas, 16. lipnja otpočinju pregovori o granskim ugovorima za područje energetike. U petak započinju pregovori po dva granska ugovora: iz oblasti telekomunikacija i poštanskoga prometa, a  za sljedeći ponedjeljak, 20. lipnja u Vladi FBiH je najavljen početak pregovora za djelatnost rudarstva, dok će 21. lipnja biti pregovori za oblast šumarstva i područja željezničkoga prometa.

- Nakon konsultacija Vlade  s Grupacijom poslodavaca za oblast proizvodnje i prerade metala u FBH i sindikatom metalaca FBiH očekujemo da će se  u prvoj polovini narednog tjedna pokrenuti postupak kolektivnoga pregovaranja  za djelatnost  proizvodnje i prerade metala u FBiH- kazao je Drljača.

Iz pregovaračkoga tima Vlade FBiH smo, ističe resorni ministar,  obaviješteni da su u tijeku završne konzultacije u cilju priprema pregovora  za djelatnost srednjeg i visokoga obrazovanja.

- Sve ovo kao i činjenica da su otpočeli pregovori u oblasti zdravstva, potvrda je da su ovi pregovarači i socijalni partneri shvatili ozbiljnost i važnost procesa pregovaranja, a samim time i obvezu provođenja Zakona  o  radu i potrebu usklađivanja granskih ugovora s općim kolektivnim ugovorom - zaključuje ministar Drljača.

Vlada FBiH dala je punu potporu socijalnom dijalogu zasnovanu na međusobnom razumijevanju i uvažavanju socijalnih partnera, Također, Vlada FBiH istovremeno je  opredijeljena da se nastave pregovori i postigne suglasnost te zaključe kolektivni ugovori koji će odgovarati ekonomskoj i financijskoj situaciji u FBiH, dodao je resorni ministar.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je kazao kako je Vlada  FBiH danas prihvatila  da program ruralnoga razvoja FBiH za razdoblje  2016. - 2020. godina,  kao dokument bude uključen u program javnih investicija te je zaduženo  federalno  ministarstvo financija i ministarstvo poljoprivrede da u programu javnih investicija uključe navedeni program kako bi predviđeni financijski okvir zaduženja koji je predviđen, kada je u pitanju poljoprivredni sektor, bio u zvaničnom dokumentu  Vlade FBiH nakon čega će se navedeni program razmatrati na Vladi i uputiti u parlamentarnu proceduru.

Federalni ministar razvoja i poduzetništva i obrta Amir Zukić je obavijestio novinare  kako je Vlada FBiH danas donijela odluku o davanju suglasnosti na tekst Sporazum između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Po njegovim riječima, riječ je o Projektu lokalnog integriranog razvoja, konkretno izgradnji poduzetničkih zona s ciljem osiguranja pretpostavki za dalji razvoja lokalnih zajednica u kontekstu poboljšanja poslovnoga okruženja  i poboljšanja poslovne infrastrukture.

- Vlada FBiH je iz proračuna izdvojila jedan milijun KM, a danas nakon davanja suglasnosti na sporazum osigurali smo dodatnih 400 000 maraka, a sve u cilju osiguranja poslovnoga ambijenta i stvaranje pretpostavki za ekonomski rast i zapošljavanje - istaknuo je ministar Zukić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije