Crnadak u Berlinu:

Kvalitetni odnosi u trokutu BiH, Srbija i Hrvatska temelj stabilnosti regije

01.06.2017.
u 18:06

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Berlinu sa savjetnikom za vanjsku politiku i sigurnost u Uredu njemačke kancelarke Angele Merkel Christophom Heusgenom, članovima Parlamentarne grupe za BiH i drugim članovima njemačkog Bundestaga.

Tijekom sastanka s Heusgenom, sugovornici su se suglasili da su Bosni i Hercegovini neophodni ozbiljni iskoraci u oblasti borbe protiv korupcije, slobode medija i posvećenosti reformama u oblasti vladavine prava.

U razgovoru na navedene teme napravljen je i osvrt na činjenicu da BiH ni do danas nije implementirala presudu u slučaju Sejdić i Finci.

Zaključeno je da su kvalitetni odnosi u trokutu Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska osnovni temelj stabilnosti i ekonomskog razvoja u regiji.

Pored navedenog, šef bh. dilomacije je upoznat da je SR Njemačkoj stalo do boljeg života u BiH, da je snažno posvećena započetim reformama i procesu europskih integracija. Britansko – njemačka inicijativa u odnosu na BiH ocijenjena je kao jako važna i korisna, te je napomenuto da je istu potrebno obogaćivati i novim idejama.

Crnadak je sugovornika upoznao i da je 2016. godina za Bosnu i Hercegovinu bila izuzetno uspješna za proces EU integracija, te da je isto glavni prioritet vanjske politike BiH i u 2017. godini.

U razgovoru s predsjednicom Parlamentarne grupe za BiH i drugim članovima njemačkog Bundestaga, zaključeno je da je suradnja dviju zemalja na parlamentarnoj razini predstavlja važan segment unapređenja dobrih bilateralnih odnosa.

Članovi Parlamentarne grupe za BiH su naglasili da ulažu napore u razvoj parlamentarnog sustava u BiH, osobito kroz uzajamne posjete i razmjenu iskustva.

Podrška članova Bundestaga je jako značajna kako u kontekstu bilateralnih odnosa, tako i u procesu EU integracija, posebno imajući u vidu ulogu Bundestaga, odnosno nacionalnih parlamenata država članica EU u procesu EU proširenja, priopćenje iz MVPBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?