zagađenje

Kvaliteta zraka: Na svim mjernim mjestima zabilježena prekoračenja

zagadjenje
21.12.2016.
u 09:35

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama su jučerašnje koncentracije bile značajno niže nego u prethodnim danima, međutim i dalje su visoke

Kvaliteta zraka tijekom jučerašnjeg dana u većem dijelu Bosne i Hercegovine je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodne dane.

Na svim mjernim mjestima zabilježena su prekoračenja srednjih dnevnih graničnih vrijednosti (>50 ug/m3) koncentracije lebećih čestica u zraku, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, prenosi Fena. 

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama su jučerašnje koncentracije bile značajno niže nego u prethodnim danima, međutim i dalje su visoke. U ostalim gradovima situacija je slična jučerašnjoj.

Prisutnost nešto gušće magle u sarajevsko-zeničkoj kotlini ostavlja dojam pojačanog zagađenja, međutim koncentracaije se nisu značajnoj mjeri promijenile.

U Zenici su zabilježene vrlo visoke koncentracije sumpordioksida - srednja dnevna vrijednost iznosila je više od 400 mikrograma (granična vrijednost 125 ug/m3), a maksimalna satna vrijednost je prelazila 700 mikrograma.

U Goraždu i Jajcu koncentracije sumpordioksida su ostale u okviru graničnih vrijednosti, a koncentracije lebdećih čestica su ih prekoračile.

Kvalitet zraka u ta dva grada ostaje i dalje znatno manje narušen nego u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Sarajevu.

Nešto niže vrijednosti prašine i sumpordioksida jutros su zabilježene u Lukavcu i Tuzli, ali tijekom dana se očekuje njihov ponovni porast. U Zenici i Sarajevu i jutros je zadržan trend vrlo visokih koncentracija zagađujućih materija u zraka kao i jučer. 

U naredna tri dana se ne očekuju značajno poboljšanje meteoroloških uvjeta s aspekta kvaliteta zraka.

Za provedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su županijske i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?