moguće posljedice po stanovništvo

Kvaliteta zraka jutros opasna za stanovništvo na području Ilijaša, vrlo nezdrava u Sarajevu i Visokom

zagađen zrak
Ilustracija
23.01.2024.
u 08:35

Kvaliteta zraka jutros u 7.00 sati je opasna za stanovništvo na području Ilijaša gdje je indeks kvalitete zraka iznosio 322. Upozorava se na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tijekom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore, a najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Prema mjerenjima u 7.00 sati zrak je vrlo nezdrav za stanovništvo i na području glavnog grada BiH, gdje je indeks kvalitete zraka iznosio 269, Visokog gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 239, kao i na području Kaknja gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 210.

U takvim uvjetima upozorava se stanovništvo da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je mogućnost negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

Zrak je također nezdrav na području Zenice i Travnika gdje je indeks kvalitete zraka u 7.00 sati iznosio 197 i 187,  te u Vogošći i Banjoj Luci gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 183 i 182.

U tim kao i drugim sredinama sa nezdravim zrakom moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti, dok bi produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Zrak je jutros umjereno zagađen i na području Jajca, Livna i Mostara gdje je indeks kvalitete zraka u 7.00 sati iznosio 100, odnosno 66 i 64, podaci su Eko akcije koja prikuplja podatke o kvaliteti zraka u gradovima širom BiH. 

Kvaliteta zraka jutros je jedino dobra na području Bihaća gdje je indeks kvalitete zraka iznosio 33.

Podaci o kvaliteti zraka na području BiH prikupljaju se sa službenih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Sarajevske županije, dio u nadležnosti Tuzlanske županije te Američkog veleposlanstva u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM2,5 ili fine čestice su one koje su puno opasnije jer su manje od 2,5 mikrometra ili mikrona (μg) pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugalj i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma.

Tajna ovog kolača je zapravo u voćnom čaju kojim se preljeva vruća torta. Taj čaj tortu dugo drži sočnom, a također dodaje jednu lijepu aromatičnu notu koja se odlično slaže s gorčinom čokolade.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije