sveučilište u mostaru

Kvaliteta s europskim pečatom: diplome priznate u EU

08.12.2023.
u 18:00

Vrijedi istaknuti kako je Sveučilište u Mostaru član European University Associationa (EUA), koji okuplja više od 800 europskih sveučilišta, i saveza International Association of Universities (IAU) s više od 600 sveučilišta i mreža

Sveučilište u Mostaru uložilo je dodatne napore u vanjsko akreditiranje kako bi ojačalo svoju ulogu u europskom prostoru visokog obrazovanja te je zato izvršilo europsku akreditaciju, odnosno akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, u čijem je procesu sudjelovalo 17 europskih stručnjaka iz područja obrazovanja, uz predstavnike AZVO-a.

Podsjećamo kako je SUM zatražio ponovnu akreditaciju, odnosno reakreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, koja se očekuje početkom 2024. godine.

Lakša mobilnost studenata

Također, Sveučilište u Mostaru akreditirala je i Austrijska agencija za osiguravanje kvalitete i akreditaciju (AQA) jer kao član konzorcija izvodi združeni doktorski studij na Sveučilištu primijenjenih znanosti Burgenland u Eisenstadtu, čime je Sveučilište u Mostaru vidljivo u bazi EQAR-a, Europskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja, koji uključuje nacionalne agencije za osiguranje kvalitete, koje su članice ENQA-e. Ovaj korak potvrđuje vjerodostojnost kvalifikacija koje studenti stječu na Sveučilištu. Akreditacija, s odobrenim preporukama, predstavlja snažan pečat kvalitete, istodobno pružajući osiguranje da su programi i planovi studija u skladu s visokim europskim standardima. Vrijedi istaknuti kako je SUM član European University Associationa (EUA), koji okuplja više od 800 europskih sveučilišta, i saveza International Association of Universities (IAU), koji okuplja više od 600 sveučilišta i mreža.

Ovaj uspjeh ima duboke implikacije na međunarodno priznavanje Sveučilišta, što će olakšati mobilnost studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja unutar Europske unije. Valjanost akreditacije, s preporukama za daljnje unaprjeđenje, ukazuje na posvećenost institucije kontinuiranom poboljšanju i održavanju visokih standarda kvalitete. Potvrda vjerodostojnosti kvalifikacija koju su izdala akreditacijska tijela pridonosi ugledu Sveučilišta i jača povjerenje studenata, ali i roditelja te poslodavaca u kvalitetu obrazovanja. Kroz održavanje visokih standarda Sveučilište u Mostaru postavlja se kao istaknuta institucija u području visokog obrazovanja, čime doprinosi razvoju akademske izvrsnosti u Bosni i Hercegovini. Stjecanje potpune akreditacije hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje ima za cilj postizanje standarda koji će omogućiti automatsko priznavanje diploma Sveučilišta u Mostaru u Republici Hrvatskoj. Ovo priznavanje, zauzvrat, proširuje se i na teritorij Europske unije, stvarajući sustav međunarodnog priznavanja i povezivanja visokoškolskih institucija. Također, procesom stjecanja potpune akreditacije Sveučilište ima jedinstvenu priliku zato što dobivanjem statusa kandidata Bosne i Hercegovine za EU može povući značajnija sredstva iz fondova koji su na raspolaganju, a to znači da se čitav sustav Sveučilišta dodatno može unaprijediti i ući u saveze europskih sveučilišta, što je danas trend u cijelom EU. Cijeli proces akreditacije provodi se u skladu sa sporazumima koje Sveučilište ima s nadležnim ministarstvom u Republici Hrvatskoj. Ovi sporazumi predstavljaju poveznicu između institucija i stvaraju okvir za suradnju i zajedničko djelovanje na podizanju kvalitete visokog obrazovanja. Osim toga, važno je napomenuti da ovaj proces akreditacije ima i širi kontekst u aktivnostima koje se odnose na pružanje podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ovaj međunarodni kontekst i potvrda kvalitete značajno olakšavaju postupak priznavanja diploma Sveučilišta u Mostaru ne samo u Republici Hrvatskoj već i u drugim državama diljem Europske unije. Ova inicijativa nije samo korak prema stvaranju mostova između visokoškolskih ustanova već i prema jačanju povezanosti među državama, promičući suradnju i razmjenu znanja na širem europskom prostoru. Važno je naglasiti da su napori usmjereni prema podizanju kvalitete jedine javne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini na hrvatskom jeziku kao službenom. Ova inicijativa ima dalekosežne posljedice - ne samo za akademsku zajednicu u Mostaru već i za cjelokupno visoko obrazovanje u regiji, otvarajući vrata za međunarodnu suradnju, mobilnost studenata i razmjenu znanstvenih spoznaja. Ovaj proces ne samo da pridonosi međunarodnom priznavanju diploma već i jača poziciju Sveučilišta kao institucije visoke kvalitete i relevantnosti u globalnom akademskom prostoru.

Europsko visoko obrazovanje

Svi navedeni procesi mogu se promatrati kao jasan pokazatelj predanosti Sveučilišta u Mostaru konstantnom unaprjeđenju svojih aktivnosti u cilju usklađenosti programa i planova s visoko zahtjevnim europskim kriterijima u području visokog obrazovanja. Ustrajnost Sveučilišta u Mostaru u provedbi tih aktivnosti odražava njegovu želju da prati suvremene trendove u visokom obrazovanju te da osigura relevantnost i konkurentske prednosti svojih studijskih programa. Sveučilište se stavlja u poziciju da bude prepoznato kao institucija koja ne samo zadovoljava nacionalne standarde već i aktivno sudjeluje u internacionalizaciji svojih obrazovnih pristupa. Ove aktivnosti ne samo da koriste trenutačnim studentima već i budućim generacijama, pružajući im priliku za obrazovanjem koje je prepoznato diljem Europe. Kroz ovakve napore Sveučilište u Mostaru postavlja temelje za dugoročnu održivost i konkurentske prednosti, čime se potvrđuje kao relevantan dionik europskog visokog obrazovanja. •

 

Ključne riječi
SUM

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?