7. Dani hercegovačkog meda, Mostar 2023.

Kvaliteta hercegovačkog meda nikad bolja

29.11.2023.
u 16:31

Za ovogodišnju manifestaciju stigla su rekordna 254 uzorka meda. Uzorci su stigli iz cijele Hercegovine, a njihova je kvaliteta iznad prosjeka dosadašnjih ocjenjivanja

Sve je spremno za međunarodnu manifestaciju "7. Dani hercegovačkog meda, Mostar 2023.", koju uspješno organizira Udruga pčelara "Matica" Mostar u suradnji sa Savezom pčelara u HNŽ-u i Agronomsko i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH. Završna manifestacija održat će se 2. prosinca 2023. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

U Organizacijskom odboru 7. Dana hercegovačkog meda, Mostar 2023. bili su Boras Kvesić, predsjednik, te članovi: Nikola Golemac, Nikola Rajič, Milenko Kvesić i Tihomir Ramljak. Analize su urađene u Laboratoriju za med, aromatično i ljekovito bilje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Program ovogodišnje manifestacije počinje u 10.30 svečanim otvaranjem, a nakon toga od 11 do 12.30 su stručna predavanja (11 sati - prof. dr. sc. Dragan Bubalo "Skupljalište trutova i oplodnja matice", 11.45 - Miroslav Marić, dip. iur. "Pravna regulativa oznake hercegovački med", 12.15 - dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof. "Osvrt na ocjenjivanje meda"). U 12.30 počinje svečana dodjela diploma za ocjenjivanje uzoraka meda.

Iznadprosječna kvaliteta

Važno je istaknuti kako su za ovogodišnju manifestaciju stigla rekordna 254 uzorka meda, uzorci su stigli iz cijele Hercegovine, a njihova kvaliteta je iznad prosjeka dosadašnjih ocjenjivanja, na radost i zadovoljstvo i pčelara i korisnika meda. Povjerenstvo je uzorke meda ocjenjivalo po pravilniku o ocjenjivanju kvalitete meda Udruge pčelara Matica Mostar, sukladno pravilniku o medu i drugim pčelinjim proizvodima (Sl. novine BiH 37/09), koji je sukladan s pravilnikom ocjenjivanja kvalitete meda na natjecanjima u RH. - Ocijenili smo 254 uzorka meda, od toga je 104 cvjetnog meda, 80 medljikovca, 1 bagremova meda, 22 meda od drače, 2 lipova meda, 13 vriskova meda, 29 livadna meda, 1 meda od kestena, 1 meda od heljde i 1 meda od crvene djeteline - kazali su iz Povjerenstva.

Sitni propusti

Dio uzoraka meda imao je pogrešno skladištenje, pojedini uzorci nisu dostavljeni u odgovarajućem pakiranju, ali u odnosu na prethodne godine to je zanemariv broj. Uz palinološku analizu, urađene su fizikalno-kemijske analize (udio vode, provodnost, kiselost i pH). Povjerenstvo je uradilo i senzorsko ocjenjivanje. Ocjenjivana je čistoća uzorka, bistrina, boja, osim kod multiflornih medova, miris i okus. Fizikalno-kemijske karakteristike i palinološka analiza uzoraka meda urađene su u Laboratoriju za med, aromatično i ljekovito bilje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Kažimo na kraju da su analize uzoraka meda radile dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof., i Helena Brekalo, mag. agr., dok su Povjerenstvo za senzorsko ocjenjivanje činili: dr. sc. Dragan Bubalo, red. prof., dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof., dr. sc. Saša Prđun, docent, i Helena Brekalo, mag. agr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?