GRAĐANI POHRLILI U TRGOVINE

Kupnja namirnica za zalihe, osobito brašna, može dovesti do bržeg rasta njihovih cijena

kupovina
05.03.2022.
u 17:46

S početkom ruske invazije na Ukrajinu brojni građani BiH pohrlili su u trgovine kako bi kupili zalihe hrane. Scene iz nekih bh. trgovina podsjećaju na one s početka pandemije koronavirusa. Građani kupuju brašno, šećer, ulje, mlijeko, tjesteninu, rižu, konzerviranu hranu. Iako nadležni tvrde da je opskrba uredna i da nema razloga za gomilanje namirnica, građani se na to ne obaziru. Zasigurno se kod mnogih probudio strah iz protekloga rata u BiH. Jedan od kupaca u zeničkom supermarketu kazao je kako se boji poskupljenja te da namirnice kupuje dok su cijene još normalne. Drugi ipak smatraju da bi se ukrajinski scenarij mogao dogoditi i u Bosni i Hercegovini pa kupuju namirnice kako ne bi bili gladni.

Opskrba uredna

Premijer FBiH Fadil Novalić poručio je da građani nemaju razloga za zabrinutost jer postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna te da je opskrba kupaca uredna. Pozvao je građane BiH da ne stvaraju nepotrebne zalihe zato što će opskrba biti uredna. Budući da je velika potražnja za robama prilika da se povećaju cijene, Novalić kaže i kako je direktoru inspekcijskih službi naredio da vrše kontrole cijena i određivanja marže. Kako je priopćeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, već prvog dana kontrole načina formiranja cijena i marži te kontrola skladišta federalni tržišni inspektori kontrolirali su 13 tvrtki, uglavnom velikih trgovačkih lanaca, a nepravilnosti pri formiranju cijena utvrđene su kod tri. Napominjemo, odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su pšenično brašno i sve vrste peciva od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt s 2,8 posto mliječne masti, svježa jaja, kristal bijeli šećer, sol za ljudsku prehranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za rublje u prahu, tekući deterdžent za posuđe, sapun te nafta. Dakle, uglavnom namirnice čije su zalihe građani počeli gomilati.

- Nema razloga za paniku. Ekonomski promatrano, nestašice su stvar prošlosti - poremećaji i krize sada se odražavaju na povećanje cijena. Zbog toga apeliram na građane da ne kupuju dodatne količine osnovnih životnih namirnica, osobito brašna. Time stvaraju pretpostavke za brži rast cijena, kao i formiranje neformalnog tržišta danih proizvoda. Prazne police također stvaraju dodatnu paniku kod ostatka stanovništva, što nas dalje drži u začaranom krugu - kazao je za Buku ekonomist Admir Čavalić. Ipak, naglašava kako je dodatni rast cijena realnije za očekivati. Ukrajina je, objašnjava, bitna za globalnu ekonomiju i okupacija će dodatno utjecati na globalni rast cijena, posebice kada je riječ o cijeni energenata poput prirodnog plina, nafte i naftnih prerađevina, ali i električne energije kao nadomjeska.

Mehanizmi postoje

Bosanskohercegovačke građane zabrinjava i gotovo svakodnevni rast cijena goriva. Postoji strah da bi uskoro litra goriva mogla stajati čak tri marke. Na pitanje što vlasti mogu učiniti da zaštite građane, Čavalić kaže kako je potrebno što prije privremeno ukinuti trošarinu na naftu i naftne prerađevine te da će borba protiv inflacije, ako stvari izmaknu kontroli, biti jako bolna i zahtjevna. Treba djelovati što prije s onim čime raspolažemo, poput privremene suspenzije naplate trošarina na gorivo, usklađivanja mirovina, ne s općim, već s indeksom hrane i ukidanjem poreza na dohodak na plaće do 1000 maraka. Inflacija u BiH je na rekordnoj razini. Ona godišnja dosegnula je razinu od 7,4 posto. Za ionako siromašne bh. građane previše. Bez velikih rezova i kvalitetnih mjera građanima ne da neće biti bolje, bit će im i gore. S Čavalićem se slaže i makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

- Borba protiv inflacije, ako izmakne kontroli, bit će vrlo bolna i zahtijevat će mnogo više resursa. Mehanizmi postoje i treba djelovati što prije, poput privremene suspenzije naplate trošarina na gorivo, usklađivanja mirovina, ne s općim, već indeksom hrane i ukidanjem poreza na dohodak na plaće do 1000 KM - objavio je Hadžić na svom Facebook profilu gdje redovito komentira ekonomsku problematiku u Bosni i Hercegovini.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?